India Towards Building A Nation Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share India Towards Building A Nation Questions & Answers.

In my previous post, I have shared Objective Type Questions & Answers of India Towards Building A Nation so, make sure to check that post as well.

India Towards Building A Nation Questions & Answers

Question 1: When and where was the SAARC Secretariat setup?

Answer: In 1987, the SAARC Secretariat was setup at Kathmandu, Nepal.

Question 2: When did Andhra Pradesh come into existence?

Answer: Andhra Pradesh come into existence in October 1953.

Question 3: Where was the first Non-Alignment Movement conference held?

Answer: The first conference of the leaders of Non-Alignment Movement was held at Belgrade.

Question 4: Who was the first Chairman of the Planning Commission?

Answer: Jawaharlal Nehru was the first Chairman of the Planning Commission.

Question 5: Who was the Chairman of the Drafting Committee?

Answer: Dr. B R Ambedkar was the Chairman of the Drafting Committee.

Question 6: Who launched Aryabhata on April 19, 1975?

Answer: Aryabhata was India’s first indigenously built satellite by the ISRO. Soviet Union launched this space craft on April 19, 1975.

Question 7: When was the merger of the princely states completed?

Answer: The merger of the princely states with India was complete by the end of 1948.

India Towards Building A Nation Questions & Answers

Question 8: Describe mixed economy.

Answer: Mixed economy emphasised on the role of both State and private sectors. Bothe the sectors would play important and complimentary roles in order to increase production and in generating jobs.

Question 9: What is the main objective of ISRO?
Or
Why was the Indian Space Research Organisation established?

Answer: The Indian Space Research Organisation (ISRO) is established with an objective to develop space technology and its application to various national tasks.

Question 10: What are the issues that India needs to pay special attention?

Answer: The issues such as population, corruption, poverty, unemployment, illiteracy, gender discrimination, child labour need a special attention for the wholesome development of the nation.

Question 11: What were the recommendations of the States Reorganisation Commission (SRC)?

Answer: The States Reorganisation Commission (SRC) recommended redrawing of state boundaries on the basis of linguistic principle. After the recommendations of SRC, the Parliament passed the States Reorganisation Act which divided India into fourteen states and six centrally administered Union Territories.

Question 12: How did India plan its economic development?

Answer: After Independence, the chief objectives were to alleviate poverty and to build modern technical and industrial base for national economic development. To achieve the objective, the model of mixed economy was adopted, which emphasised on the role of the State and the private sectors. The Government setup a Planning Commission in 1950. The Commission was entrusted with responsibility of formulation and execution of the plans for the planned economic development. The Planning Commission laid out plans to carry out the work targeting the period of five years.

Question 13: How was the problem of rehabilitation of refugees tackled?

Answer: Independence came at the heavy cost of partition and accompanied by a series of challenges. As a result of partition, the question of the settlement of the refugees arose. There were about six million people who migrated to India. The problem of displaced persons put immense pressure on administration and on financial resources. Providing them jobs and shelters became a difficult task. Though the task took some time to accomplish, the problem had been successfully tackled.

India Towards Building A Nation Questions & Answers

Question 14: Elucidate Panchsheel and its principles.

Answer: Panchsheel or the Five Principles of Peaceful Coexistence was one of the important features of India’s foreign policy. These were first envisaged and formulated in the agreement signed by India and China in 1954.
The five principles are as follows:
1. Mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignty.
2. Mutual non-aggression
3. Mutual non-interference
4. Equality and mutual benefit
5. Peaceful co-existence

Question 15: How was territorial and political integration of India achieved?

Answer: After prolonged negotiations, the French handed over Pondicherry (now Puducherry) and rest of Indian territories to the Government of India in 1954. However, the Portuguese were not ready to leave and refused to surrender the territories under its possession. In 1961, the Indian troops marched into Goa. Soon, Goa was liberated from the Portuguese. Thus, the territorial and political integration of India was achieved.

Question 16: Explain the Non- Alignment Movement.
Or
What factors led to the emergence of the Non- Alignment Movement.

Answer:

  • The period after the Second World War saw the emergence of Cold War.
  • The world was divided into two power blocs, namely, the Western Block led by the USA, and the Eastern Block led by the USSR.
  • The power rivalries and ideological conflicts between the two blocks created numerous military pacts and alliances.
  • This was also the period when many countries attained freedom from the colonial powers.
  • For the newly independent, poor countries of Asia and Africa, joining any of these blocks meant losing everything.
  • It was in this context that the Non-Alignment Movement came into existence.
  • India was the first country to adopt the Non-Alignment policy and urged the countries not to join either of the two major alliances. Soon, other countries such as Yugoslavia, Egypt, and Indonesia joined the movement.

So, these were India Towards Building A Nation Questions & Answers.