Teeth and Tongue Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Teeth and Tongue Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared questions and answers of Organisations That Help Us and Amazing Animals so, make sure to go through that post as well.

Teeth and Tongue Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) The portion of tooth seen above the gum is called crown.
(b) Plaque is a sticky, slimy substance formed on teeth that causes tooth decay.
(c) Teeth are mainly made up of the mineral calcium.
(d) Pulp is the soft material inside the dentine.
(e) Teeth are covered with a hard substance called enamel.
(f) There are eight incisors, four in each jaw.
(g) Temporary teeth are the first set of teeth in humans.
(h) The crown is covered by a whitish covering called enamel.
(i) Dentine is present below the enamel.
(j) Taste buds help in identifying the taste of food.
(k) The tongue is located on the floor of the mouth.
(l) Papillae give a rough appearance to the tongue.

Question 2: Write True or False:

(a) A child has eight incisors, four canines, and eight molars – True
(b) You should brush your teeth once a week – False
(c) There are eight molars in each jaw – True
(d) Tiny bumps on the tongue have taste buds in them – True
(e) There are 22 milk teeth in a child – False

Teeth and Tongue Questions & Answers

Question 3: Name the following:

(a) The type of teeth located at the corners of the dental arches.
Answer: Canines

(b) The largest of all teeth located at the back of the mouth.
Answer: Molars

(c) The pair of molars that grow later in adult life.
Answer: Wisdom teeth

(d) How many teeth do adults have?
Answer: Adults have 32 teeth.

(e) Name the very first teeth that we grow.
Answer: The Incisors are the very first teeth that we grow.

(f) Which type of teeth are pointed and how many such teeth are present in our mouth?
Answer: Canines are the pointed teeth and they are four canines in our mouth.

Question 4: What are the main functions of the tongue?

Answer: Tongue helps –
i. In chewing, swallowing and in speaking. 
ii. To know the taste of whatever we eat and drink. 
iii. To sense the texture and temperature of the food.
iv. To speak.

Question 5: How can we take care of our tongue?

Answer: The tongue can be taken care of and kept clean by gargle or rinsing the mouth with water after eating and using tongue scrapers regularly. Avoid consuming food that is very hot.

Question 6: Name the substance produced by the tongue that gets mixed with food.

Answer: Saliva is produced by the tongue that gets mixed with food.

Question 7: Why does the tongue have a rough appearance?

Answer: The papillae present as small projections on the tongue give it a rough appearance.

Question 8: What is the importance of taste buds?

Answer: The presence of taste buds help in identifying the taste of food.

Question 9: List the flavours that our tongue can identify.

Answer: Our tongue can identify flavours such as sweet, bitter, sour and salty.

Teeth and Tongue Questions & Answers

Question 10: Name the two important organs of the mouth that help in the digestion of food.

Answer: Teeth and tongue are the two important organs of the mouth that help in the digestion of food.

Question 11: What is the function of the enamel?

Answer: It protects the tooth from the wear and tear resulting from chewing food.

Question 12: Give reason:

(a) Dentists always advise us to have sufficient amount of milk every day.
Answer: Teeth are mainly made of mineral calcium. Consuming calcium-rich food such as milk and milk products keep teeth strong.

(b) Brushing your teeth is very important.
Answer: Brushing removes the small particles that are stuck in the space between our teeth and removes bad breathe. Brushing prevents formation of plaque, thus it helps our teeth to be clean. It prevents tooth decay.

Question 13: How can we take care of our teeth?

Answer: We can take care of our teeth in the following ways:
i. Brush our teeth at least twice a day.
ii. Avoid eating food items that are too hot or too cold.
iii. Eat plenty of fresh fruits, vegetables, and salads protect our teeth from germs.

Question 14: How does plaque develop?

Answer: Plaque develops when we do not brush our teeth properly. When we eat our food, small bits of food get stuck in our teeth. If these small bits are not cleaned, they lead to the formation of plaque.

Question 15: How many premolars are present in adult teeth? State the functions of premolars.

Answer: There are eight premolars in adult teeth. They help to crush and chew the food.

Question 16: Explain the structure of tooth.

Answer: A tooth has many parts such as crown, root, enamel, dentine, pulp and gum.
Crown – It is the visible part of the tooth.
Root – It is present inside the gum and is not visible.
Enamel – Teeth are covered with a white hard substance called enamel. It is the hardest structure of the body, harder than even bones.
Dentine – It is found below the enamel and is as hard as bones. It gives support to the enamel.
Pulp – It is present inside the dentine and it provides nutrients to the tooth.

Teeth and Tongue Questions & Answers

Question 17: Explain the structure of different types of teeth in human adult.

Answer:
Incisors – The incisors at the front of the mouth have a sharp biting surface. They are used for cutting and biting the food. There are 8 incisors in children and 8 in adults. 

Canines – The canines are situated at the corners of dental arches. They help to hold and tear food apart. There are 4 canines in children and 4 in adults. 

Premolars – The premolars have flat biting surface. They help in grinding the food. There are no premolars in children and 8 premolars in adults.

Molars – They are situated at the corners of the jaw. They are the largest of the teeth. They have a large flat biting surface that helps to chew and grind the food. There are 8 molars in children and 12 molars in adults.

Question 18: Which type of teeth will you use to complete the following actions?

(a) Cut a banana into smaller pieces.
Answer: Incisors

(b) Chewing meat.
Answer: (Molars/Premolars)

(c) Biting an apple
Answer: Incisors

(d) Peeling the outer portion of a sugarcane stem.Answer: Canines

Question 19: How are cavities caused?

Answer: When we eat, small bits of food get stuck in the spaces between our teeth. If these bits are not cleaned, they lead to plaque formation. Plaque helps germs to flourish and these germs can damage our tooth and cause tooth decay, thus causing cavities.

Question 20: State the differences between temporary and permanent teeth.

Answer: The differences between temporary and permanent teeth are as follows:

Temporary Teeth (Also known as milk teeth)Permanent Teeth
The first set of teeth in humans is known as milk teeth.After falling of milk teeth we get new teeth known as permanent teeth.
They start developing from the age of six months and fall out in a few years.The strong permanent teeth which last for many years.
A kid develops 20 milk teeth by the age of three years.An adult human develops a total of 32 permanent teeth.

Question 21: Describe the shape and function of the different types of teeth?

Answer:

TeethShapeFunction
IncisorsFlatCutting and biting food.
CaninesSharp OR pointedHold and tear the food
PremolarsFlat and broadCrush and chew food.
MolarsLarge flat and broadChewing and grinding

Question 22: Match the columns:

TeethFunction
a. Premolarsi. Cutting and chewing
b. Caninesii. Holding and tearing
c. Incisorsiii. Grinding and chewing
d. Molarsiv. Crushing and chewing
Answer: a-iv, b-ii, c-i, d-iii

So, these were Teeth and Tongue Questions & Answers.