Lucy Gray Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Lucy Gray Questions & Answers.

This poem is written by William Wordsworth. In my previous posts, I have shared the questions & answers of An Interesting Observation, Who Are You and The Man in The Tunnel so, you can check these posts as well.

Lucy Gray Questions & Answers

Question 1: Who was Lucy? Where did she live?

Answer: Lucy was a little girl who lived with her parents on a wide moor.

Question 2: What did her father ask her to do one afternoon and why?

Answer: Lucy’s mother had gone to the town and the night was going to be stormy. Her father asked her to take a lantern and light her mother home.

Question 3: What shows that Lucy was a dutiful and loving child?

Answer: Lucy at once agreed to do what her father said. She said, “That, Father! Will I gladly do.” It shows what a dutiful and loving child Lucy was!

Question 4: What time of the day was it when Lucy started for the town?

Answer: It was hardly afternoon when Lucy started for the town.

Question 5: What did Lucy take with her and why?

Answer: Lucy took with her a lantern to light her mother home through the snow.

Question 6: Why has Lucy been compared to a roe (line 25)?

Answer: Lucy was a lovely and lively child. On her way to the town, she went dispersing the powdery snow with her feet. That is why she has been compared to a roe.

Question 7: Why could Lucy not reach the town?

Answer: The storm came before its time. Lucy was caught in the storm and she lost her way. That was why she couldn’t reach the town.

Question 8: What did the parents do to find Lucy?

Answer: The parents wandered all night to look for Lucy. They went shouting far and wide, but found no trace of her.

Question 9: How far was the wooden bridge from their door?

Answer: It was a furlong from their door.

Question 10: ‘In heaven we all shall meet!’ Who said this and why?

Answer: Lucy’s parents said these words. They were now almost certain that Lucy had been killed in the storm. They wept and said they would meet her in heaven only.

Question 11: What did the parents do on seeing Lucy’s footmarks in the snow?

Answer: The parents went downwards from the hill and traced the little footmarks in the snow.

Question 12: Name the places where the traces of Lucy’s footmarks were seen.

Answer: The traces of Lucy’s footmarks were seen in the following places:

i. Through the broken hawthorn hedge.
ii. By the long stone-wall.
iii. Across an open field.
iv. Along the snowy bank.
v. Up to the middle of the plank (that was the wooden bridge).

Question 13: Where did Lucy’s footworks lead the unfortunate parents?

Answer: Lucy’s footworks led the unfortunate parents to the middle of the plank that was the wooden bridge.

Question 14: What do you think would have happened to Lucy?

Answer: She must have fallen over the plank into the snowy stream. She was drowned or washed away.

Question 15: What do people still believe about Lucy?

Answer: People believe she is still a living child. They say she can be been tripping about on the lonely moor. She sings a solitary song and never looks behind. Her song whistles in the wind.

So, these were Lucy Gray Questions & Answers.

error: Content is protected !!