From a Railway Carriage Questions & Answers

From a Railway Carriage Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share From a Railway Carriage Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Pumpkin in a Jar and The Passive Voice so, you can check these posts as well.

From a Railway Carriage Questions & Answers

Question 1: Read the lines and answer the questions:

From a Railway Carriage Questions & Answers

 (a) What is faster than fairies and witches?

Answer: The railway carriage is faster than fairies and witches.

(b) Why does the poet mention bridges, houses, hedges and ditches?

Answer: The train crosses bridges, houses, hedges and ditches so, the poet mentions these.

(c) Where are they?

Answer: They are along the railway track.

Question 2: Read the lines and answer the questions:

‘Here is a cart runaway on the road lumping along with men and load.’

(a) What is the name of the poem?

Answer: The name of the poem is ‘From a Railway Carriage’.

(b) Why is the cart described as ‘Lumping along’?

Answer: The cart is described as ‘Lumping along’ because the cart is loaded with men and load which makes the cart move slowly.

Question 3: Why does the poet say ‘Each a glimpse had gone forever’?

Answer: The poet says ‘Each a glimpse had gone forever’ because all the sights seen while travelling are just for a moment and the next moment they disappear.

Question 4: Which are the images that we can construct in mind on reading this poem?

Answer: The poem presents a series of lifelike images such as a speedy train moving in the midst of meadows, hills, river etc.

Question 5: What are the expressions used by the poet to show the amazing speed of the train?

Answer: The expressions used by the poet to show the amazing speed of the train are – “faster than fairies”, “faster than witches”, “charging along like troops”, “fly as thick as driving rain”, “each a glimpse and gone forever” etc.

From a Railway Carriage Questions & Answers

Question 6: Who is tramp and what was he doing?

Answer: Tramp is a person who goes from one place to another place in search of work or as beggar. He was watching the train passing by and gathering brambles.

Question 7: What is the poem about?

Answer: The poem is about a fast moving train and the people, places and things seen from it.

Question 8: Can we compare the speedy movement of the train with the passage of time?

Answer: Some lines from the poem suggest the transience of life such as “Each a glimpse and gone forever.”

Question 9: Does the train move through a village or a city? Justify your answer.

Answer: The train moves in a village like setting as evident in expressions like “sights of the hill and the plain”, “all through the meadows” etc.

Question 10: What does the poet see from a railway carriage?

Answer: He sees the beauty of the area, bridges, ditches, houses, horses, meadows, hills and a boy who is collecting services hardly, a man who is lifting the overloaded cart and a homeless person who is doing nothing but to stare the train and.

Question 11: What pleasures does the railway journey give to the poet?

Answer: The railway journey gives an immeasurable pleasure to the poet. The sights of meadows, daisies, mill, river, hill that is the natural beauty offers him an everlasting joy.

Question 12: What is the aim of the poet while writing this poem?

Answer: The aim of the poet is to entertain readers with an exciting description of a train ride.

From a Railway Carriage Questions & Answers

Question 13: Explain what ‘glimpse and gone forever’ mean in the context.

Answer: In this context ‘glimpse and gone forever’ means that while travelling nothing remains stationary, everything moves along with the movement of the train. So every scene that you see in just a glimpse disappear as the train keeps moving and a new scene comes in the place of previous one.

Question 14: And ever again, in the wink of an eye, Painted stations whistle by. ‘In the wink of an eye’ means very quickly. Explain ‘painted stations whistle by’.

Answer: It is a scene seen from a speeding railway carriage. A passenger can see various stations passing by. On the way, as the carriage speeds through the stations, they appear to be painted pictures.

Question 15: What does ‘charges along like troops in a battle’ mean?

Answer: It means that the speed of the train seems as the soldiers attacking their enemy in a battle field.

Question 16: Find me in the poem:

(a) I can alert you – Whistle
(b) I can help you to cross the river – Bridge
(c) I can carry you – Cart
(d) I can border your garden – Hedge
(e) You can play with me – Rain
(f) You can climb on me – Hill
(g) You can lay down on me – Meadows
(h) You can ride on me – Horse

Question 17: Write a few pairs of rhyming words from the poem.

Answer: Battle – cattle
Road – load
Plain – rain

Question 18: What is the theme of the poem?

Answer: The joy that we get from travelling is the major theme of the poem. Also, the beauty of nature comes as a theme in the descriptions like “meadows”, “the horses and cattle”, “sights of the hill and the plain” etc. The poverty of human beings too is a theme, as suggested by the scene in which a tramp looks excitedly at the train.

So, these were From a Railway Carriage Questions & Answers.

Leave a comment