The Desirable Shawl Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Desirable Shawl Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers Sea Fever, Around The World in Eighty Days and Our House Is On Fire so, you can check these posts as well.

The Desirable Shawl Questions & Answers

Question 1: Choose the appropriate option.

(a) “You will buy it my mother?” she asked eagerly because……………..

i. she wanted to know her mother’s preference for the shawls that she had chosen for her.
ii. she made up her mind to gift the shawl to her mother at any cost.
iii. her mother really wanted that beautiful shawl.

(b) “I’m sorry,” said the trader gently, “but the shawl is worth more, little girl. No, I could not exchange it for the necklace.” This shows that………………

i. the speaker was polite to the girl.
ii. the speaker did not feel good to hurt the sentiments of the girl.
iii. the speaker was a kind person.

(c) The title of the story is appropriate because……………

i. Chi-wee desired to gift her mother a shawl.
ii. the story revolves around a shawl.
iii. the story is about a beautiful shawl.

Question 2: Read and answer the questions:
‘Her mother placed a great bundle in her arms, wrapped in white paper.’

(a) Who is ‘her’ referred to here?

Answer: ‘Her’ is referred to Chi-wee

(b) What did she find inside the great bundle?

Answer: She found the same blue shawl inside the great bundle.

(c) How did she react on receiving the bundle?

Answer: She cried in happiness and hugged the shawl and her mother on receiving the bundle.

(d) What did she learn from this incident?

Answer: She learnt that white hearts are just the same as Indian ones, inside.

Question 3: Describe the shawl.

Answer: The shawl was beautiful, dark blue on one side and glowing red on the other with a fringe of same two colours. It was warm and soft.

Question 4: What did Chi-wee see clear across the trader’s store?

Answer: Chi-wee saw a beautiful shawl that could be seen clear across the trader’s store.

The Desirable Shawl Questions & Answers

Question 5: How did Chi-wee and her mother come from the high mesa town to the canyon store?

Answer: Chi-wee and her mother came in the wagon of Mahpee-ti from the high mesa town to the canyon store.

Question 6: What did Ch-wee offer the trader in exchange for the shawls?

Answer: Chi-wee offered her beautiful necklace to the trader in exchange for the shawl.

Question 7: ‘Chi-wee felt her heart grow very heavy….’ Why did Chi-wee feel so?

Answer: Chi-wee felt so as she was not able to get the shawl in exchange of her necklace as the price of the shawl was more than the necklace. This shows that she was sad as she could not afford to purchase the shawl for her mother.

Question 8: How did the trader react when he heard that Chi-wee was seven years old?

Answer: The trader remembered her daughter and told Chi-wee that he will keep the shawl for her, until she gets the rest of the money.

Question 9: What did Ch-wee offer the trader on the next trading day?

Answer: On the next trading day, Chi-wee offered a great jar of wild honey.

Question 10: The world turned black to Chi-wee when she saw a stranger who was eager to purchase the precious shawl. Why did the world ‘turn black’ to Chi-wee?

Answer: Chi-wee wanted only one thing, the blue shawl with red underside. However, when she heard that the white stranger had bought it, she became sad. Hence, we can say that the world turned black to Chi-wee.

Question 11: Why do you think Chi-wee wished to have taken more lessons from her teacher at the Mission School?

Answer: Chi-wee wished to have taken more lessons from her teacher at the Mission School as she was finding it difficult to read the words written on the little card at the corner of the shawl.

Question 12: ‘White hearts are just the same as Indian ones, inside.’ What do these words mean?

Answer: These words mean that at heart white people (Americans) are as kind as Indians.

So, these were The Desirable Shawl Questions & Answers.

error: Content is protected !!