The Gift to Sing Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Gift to Sing Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of The Little Boy Who Saved Holland, Indian Weavers and Masha and the Bear so, you can check these posts as well.

The Gift to Sing Questions & Answers

Summary

Written by James Weldon Johnson, the poem is about the effect of music on our lives. The poet sings to turn his gloomy day into a cheerful one; to turn his somber moments into ones of gladness. His song helps him to overcome all the darkness and miseries that come his way.

Word Galaxy

  • Somber – dark and dull
  • Mist – sad days
  • Brood – to sulk
  • Defiance – bold disobedience

Question 1: What ‘magic way’ does the poet use to change a gloomy day to a cheerful one?

Answer: The magic way that the poet uses to turn a gloomy day into a bright one is to sing.

Question 2: Why do you think the poet uses the word ‘glad’ before ‘defiance’?

Answer: He uses the word ‘glad’ before ‘defiance’ because he wants to say that he is happy to take up the challenge of brightening the gloomy day by singing.

Question 3: How does the ‘way get darker’?

Answer: The way gets darker if there is sorrow.

Question 4: What does the poet not brood over?

Answer: The poet does not brood over his past which may be sad and broken.

The Gift to Sing Questions & Answers

Question 5: With what does the poet pierce the darkness?

Answer: The poet pierces the darkness with a note, the beginning of a song.

Question 6: Why does the poet never have a dark night or a long day?

Answer: The poet does not have a dark night or a long day because of his ability to lift his spirits through his singing.

Question 7: Read the line and answer the questions:

While in my heart there swells a song and I can sing.

(a) Why do you think the poet uses the word ‘swells’ here?

Answer: The poet uses the word ‘swells’ because it refers to a song rising from his soul.

(b) What does the song help the poet do?

Answer: The song helps the poet to overcome his feelings of despair. He does not find the nights ‘dark’ or the days ‘long’ if he sings.

(c) What does the poet not dread anymore?

Answer: The poet does not dread any more of what all hardships time may bring.

Question 8: Read the line and answer the questions:

And blackening clouds above me cling.

(a) What does the poet mean by the words ‘blackening clouds’?

Answer: By the words ‘blackening clouds’ the poet means ‘the moments of sadness and despair’.

(b) How does the poet describe the path he is on?

Answer: The poet describes the path as ‘being filled with mist’.

(c) What happens when the poet softly sings?

Answer: When the poet softly sings, the gloomy day turns into a cheerful day.

So, these were The Gift to Sing Questions & Answers.