A Good Boy Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Good Boy Questions & Answers.

The poem is written by Robert Louis Stevenson. In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Land of Story-Books, The Black Spot and Summer Sun so, you can check these posts as well.

A Good Boy Questions & Answers

Word Galaxy

  • Ugly word – bad word
  • Linen – here, bedclothes
  • Stuck at play – kept playing
  • Fright – here, frighten
  • Fair – beautiful
  • Lilacs – shrubs with sweet-smelling flowers
  • Off to sleepsin-by – go to sleep
  • Slumber – sleep
  • Dawn – the time just before the sunrise

Question 1: Choose the correct option:

(a) Who do you think is ‘I’ in the poem?

i. A bad child
ii. A good child
iii. None of these

(b) When did the boy wake up?

i. at 9 o’clock in the morning
ii. at daybreak
iii. before the morning

(c) What is waiting for child after the Sun goes down?

i. toys
ii. bed
iii. TV

(d) Which of the following is false?

i. The boy forgot his prayer.
ii. The boy was happy all the day.
iii. The boy was happy because he was good.

(e) In the poem, the word ‘linen’ refers to________.

i. a kind of fabric
ii. toys
iii. a type of curtain

(f) Sun going behind the wood means it’s_________time.

i. sunrise
ii. dawn
iii. sunset

(g) In the line ‘But slumber hold me tightly’, the word ‘slumber’ means_______.

i. strong imagination
ii. deep sleep
iii. a kind of rope

Question 2: Write True or False:

(a) The child wakes up at midnight – False
(b) The child prays every day – True
(c) The child always says ugly words – False
(d) Lilacs are flowers – True
(e) Thrushes are kind of bushes that make sound – False

Question 3: Why will no ugly dream frighten the boy’s mind?

Answer: No ugly dream will frighten the boy’s mind because he prays before going to bed.

Question 4: What will the boy hear the next morning when he wakes up?

Answer: The next morning the boy will hear the thrushes singing in the lilacs round the lawn.

Question 5: Write three good things the boy did in the course of a day.

Answer: The three good things that the boy did in the course of a day:

  • He woke up before the morning.
  • He never said an ugly word.
  • He smiled and stuck to play.

Question 6: Do you think the boy has been a good boy? How can you say so?

Answer: Yes, the boy had been a good boy. He woke before the morning, did not say any bad word, played and smiled all day.

Question 7: Describe how the child wishes his night to be.

Answer: The child wished that no ugly dream shall frighten his mind.

Question 8: Do you think being good has made the boy confident to face all troubles?

Answer: Yes, being good has made the boy confident to face all troubles. He believes that if he is good then, he can handle everything.

Question 9: Read and answer the questions:

“I never said an ugly word, but smiled and stuck to play.”

(a) Who says this line?

Answer: The speaker of the poem says this line.

(b) What is meant by ‘ugly words’ here?

Answer: ‘Ugly words’ means bad words or unpleasant words.

(c) What did the speaker choose to do instead of speaking ugly words?

Answer: The speaker chose to smile and stuck to play instead of speaking ugly words.

So, these were A Good Boy Questions & Answers.