A Quest For Freedom Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Quest For Freedom Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Kashmir Song, A True Friend and The Dauntless Daughter of India so, you can check these posts as well.

A Quest For Freedom Questions & Answers

Word Galaxy

  • Apartheid – a policy of discrimination on the ground of race
  • Autobiography – a self-written account of the life of oneself
  • Philanthropist – someone who helps others by supporting causes or donating money
  • Comrades – friends  
  • Wrought – created
  • Resilience – toughness
  • Mealies – corncobs
  • Obligations – duties
  • Transitory – Temporary
  • Obstructed – blocked
  • Yearned – longed for
  • Falter – lose strength  
  • Curtailed – restricted
  • Virtuous – having high moral standards

Question 1: What went into securing the rights of every individual in South Africa?

Answer: The unimaginable sacrifices of thousands of African people, whose suffering and courage can never be counted or repaid, went into securing the rights of every individual in South Africa.

Question 2: What was the effect of apartheid on South Africa?

Answer: The policy of apartheid created a deep and lasting wound on South Africa and its people.

Question 3: Read these lines and answer the questions.

Perhaps it requires such depth of oppression to create such heights of character.

(a) Who is Mandela talking about?

Answer: Mandela is talking about people of such extraordinary courage, wisdom and generosity that were produced due to decades of injustice.

(b) Explain the ‘depth of oppression’.

Answer: ‘Depth of oppression’ means the decades of brutality faced by the people due to apartheid.

(c) What did people with such ‘heights of character’ accomplish?

Answer: People with such ‘heights of character’ risked and gave their lives for an idea, men who stand up, attack and torture without breaking and show a strength and resistance beyond imaginations.

Question 4: What are the twin obligations that Mandela talks about?

Answer: The twin obligations of a man that Mandela talks about are obligations to his family, to his parents, to his children and wife and obligation to his people, his community and country.

Question 5: Why was it impossible for a non-white South African man to fulfill both his obligations?

Answer: It was impossible for non-white South African man to fulfill both his obligations because attempting to serve his people prevented him from fulfilling his obligations as a son, father, a brother and a husband.

Question 6: Who did Mandela call ‘truer than the purest diamonds’?

Answer: Mandela called the people of his country ‘truer than the purest diamonds.’

A Quest For Freedom Questions & Answers

Question 7: What sort of freedom did Mandela yearn for as a young man?

Answer: As a young man, Mandela yearned for the basic and honourable freedom of achieving his potential of working for his needs, of marrying and having a family and above all not to be obstructed while leading a lawful life.

Question 8: Read these lines and answer the questions.

But I can rest only for a moment, for with freedom come responsibilities, and I dare not linger, for my long walk is not yet ended.

(a) Why is Mandela’s rest momentary?

Answer: Mandela’s rest is momentary because he had to continue his long walk to freedom.

(b) What does the expression, ‘with freedom come responsibilities’ mean?

Answer: The expression ‘with freedom come responsibilities’ means that when we have certain rights, we also have some duties to fulfill.

(c) What does mean by, ‘…..my long walk is not yet ended’?

Answer: By ‘…….my long walk is not yet ended’ he means that his struggle towards ending apartheid and ensuring the enemy that every individual has freedom and must continue on his path.

Question 9: ‘Freedom is indivisible.’ Explain in your own words what Mandela meant by these words.

Answer: According to me, when Mandela says ‘Freedom is indivisible’ he means that freedom cannot be divided into groups of people and should be the right of everyone equally. Therefore, he says that the chains on any of his people were the chains on all of them.

Question 10: How did the desire for Mandela’s own personal freedom change to a desire for the freedom of his people?

Answer: Mandela saw that not only was he not free, but his brothers and sisters were not free. He now knew that it was not just his freedom that was curtailed, but the freedom of everyone who looked like he did. This is when he joined the African National Congress and his desire for his own personal freedom changed to a desire for the freedom of his people.

So, these were A Quest For Freedom Questions & Answers.