The Kashmir Song Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Kashmir Song Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of A True Friend, The Dauntless Daughter of India and Jammu and Kashmir The Crown of India so, you can check these posts as well.

The Kashmir Song Questions & Answers

Word Galaxy

  • Infinite – limitless
  • Plush – luxurious
  • Eavesdrop = secretly listen to something

Question 1: Which word in the poem tells us that the sky in Kashmir is vast and boundless?

Answer: The word ‘infinite’ tells us that the sky in Kashmir is vast and boundless.

Question 2: Read these lines and answer the questions.

(a) What does ‘flower’ stand for here?

Answer: The word ‘flower’ refers to the enriching the beauty of Kashmir.

(b) What does the singer mean by ‘lose to your genuine love’?

Answer: The singer totally engrossed in beauty of Kashmir that he feels totally lost with the atmosphere around him.

(c) In what sense does the poet ‘eavesdrop’ on a song?

Answer: Being lost in the genuine love of the natural beauty of Kashmir, the poet eavesdrops on a song.

(d) What else does the singer go on to say to the flower?

Answer: The singer goes on to tell the flower that he can’t stop appreciating its fragrance and further goes to the extent of asking as how he can determine its beauty.

Question 3: ‘I stand still totally lost.’ Why do you think the poet feels ‘lost’ here?

Answer: The poet is so much engrossed in the beauty of Kashmir that he forgets all things around him and thus he feels ‘lost’.

Question 4: What is inseparable for the folk and the soul of Kashmir?

Answer: The plush rich soil and the delightful snow is inseparable for the folk and the soul of the Kashmir.

Question 5: What does the poet do at dusk?

Answer: The poet sings of the beauty of Kashmir, sitting at dusk.

Question 6: What is special about ‘the delightful; snow’?

Answer: The delightful snow of Kashmir is an integral part of the soul.

So, these were The Kashmir Song Questions & Answers.

error: Content is protected !!