Anak Krakatoa Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Anak Krakatoa Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of A Wall Magazine For Your Class, The Worth of A Fabric and The Clothesline so, make sure to check these posts as well.

Anak Krakatoa Questions & Answers

Question 1: What is a volcano? How it gets erupted?

Answer: A volcano is a crack or opening in the earth’s crust. There is hot molten rock near the earth’s centre. Sometimes, it rises to the surface of the earth through such a crack or opening and flows out. When this happens, we say that the volcano has erupted.

Question 2: How can you classify volcanoes?

Answer: The volcanoes can be classified as:

(a) Active volcanoes – These erupt regularly.

(b) Dormant volcanoes – Dormant means temporarily inactive or in a deep sleep. We find information about the eruptions of these volcanoes in history, but now they are quiet.

(c) Extinct volcanoes – These volcanoes used to erupt long, long ago, but there is no record of it in history. An extinct volcano is unlikely to erupt again.

Question 3: What can a great volcanic eruption do?

Answer: A great volcanic eruption can change the landforms in an area.

Question 4: Write a brief note on Krakatoa.

Answer: Krakatoa is an island in the Sunda Strait between Java and Sumatra in Indonesia. It is an active volcano which has erupted many times causing great disasters.

Question 5: How loud was the sound of the eruption which took place in August 1883?

Answer: The sound of the eruption which took place in August 1883 was so loud that it was heard more than 3500 km away in Australia.

Anak Krakatoa Questions & Answers

Question 6: What did the volcanic eruption in August 1883 cause?

Answer: The volcanic eruption in August 1883 caused giant waves or tsunami in the sea next to the island.

Question 7: What was the new island named?

Answer: The new island was named ‘Anak Krakatoa’ or the ‘Child of Krakatoa.

Question 8: Name the agents that helped to maintain the living world on Rakata.

Answer:

  • The wind
  • The sea
  • The birds

Question 9: How did the western coast of Java become rich in wildlife?

Answer: The wildlife in the western coast of Java grew naturally since there were no human beings to interfere with it. There was no one there to cut the trees or kill the animals. So, this region became rich in wildlife.

Question 10: Fill in the blanks:

(a) Krakatoa is an island in the Sunda Strait.
(b) A volcano is a crack or opening in the earth’s crust.
(c) An active volcano erupts and causes great disasters.
(d) Clouds of smoke, burning chunks of rock and red hot lava are thrown out by volcanic eruption.
(e) An extinct volcano is unlikely to erupt again.
(f) The eruption of Krakatoa in 1883 caused giant waves or tsunami in the sea.

Question 11: Complete the following:

(a) The part of Java greatly affected by Krakatoa’s eruption was the western coast.
(b) Since 1950, the island has grown at an average rate of five inches per week.
(c) When a scientist visited the area around Krakatoa in 1884, he found just one spider there.
(d) The new island which grew from the old island of Krakatoa was named Anak Krakatoa.

Question 12: Write short notes on the following:

(a) The 1883 eruption

Answer: The eruption that took place in August 1883 was the worst of the eruptions. The volcano erupted with such a loud boom that it was heard more than 3500 km away in Australia. It is believed to be the loudest sound that man has ever heard. The island, which was a volcanic mountain, collapsed on itself. The dust that was thrown up in the eruption rose to about 80 km in the sky. It spread in the sky around the world and later settled in different parts of the world thousands of kilometres away. The eruption caused giant waves or tsunamis in the sea near the island.

About 165 villages and towns were destroyed due to the eruption and the tsunamis. The eruption destroyed two thirds of the island of Krakatoa. It collapsed beneath the surface of the sea, creating a huge underwater volcanic crater or hole which was more than 6 km wide.

(b) The living world on Rakata

Answer: A part of the old island known as Rakata is still visible in the sea, a little away from the new arrival – Anak Krakatoa. After Krakatoa’s eruption in 1883, all the surrounding islands and coasts were covered with hot ash. No life remained. When a scientist visited it in 1884, he found just one spider there. But the living world on Rakata was not lost and gone forever. The wind and the sea brought seeds of plants to the island. Some seeds came with the birds who flew over the island. Plants and animals that live in the sea came to the coasts again. Small land animals like ants, termites or even rats and lizards travelled to the island on plants floating in the sea. One edge of the island was soon teeming with plants and animals. It was like a laboratory where scientists can see how living things slowly develop in an area.

So, these were Anak Krakatoa Questions & Answers.