The Worth of A Fabric Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Worth of A Fabric Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Clothesline, Param Vir Chakra Our Heroes and The Peacock and The Crane so, make sure to check these posts as well.

The Worth of A Fabric Questions & Answers

Word Galaxy

  • Boll – pod of the cotton plant
  • Spinning – process of making yarn or thread out of cotton wool
  • Carded – cleaned and combed cotton to remove seeds
  • Spun – drew out and twisted cotton (to make yarn or thread)
  • Rewarded – when one is rewarded, one gets what he has worked for
  • Idleness – laziness

Question 1: Who was Thiruvalluvar?

Answer: Thiruvalluvar was a great Tamil Saint-poet and a textile weaver who lived more than two thousand years ago.

Question 2: What was Thiruvalluvar’s means of living?

Answer: Thiruvalluvar was a textile weaver who used to weave beautiful fabrics and saris and sold them in the market. This was his means of living.

Question 3: What was so good or peculiar about Thiruvalluvar?

Answer: According to people, Thiruvalluvar never got angry, never used bad words and never shouted at anyone.

Question 4: What is Thiruvalluvar’s book of teachings called?

Answer: Thiruvalluvar’s book of teachings is called Thirukkural.

Question 5: Who often made fun of other people?

Answer: A rich young man from Thiruvalluvar’s and his friends often made fun of other people.

Question 6: What did the young man proud of?

Answer: The young man was proud of his riches.

Question 7: How did the rich, young man spend his time?

Answer: The rich, young man wasted most of his time roaming with his friends and making fun of other people.

Question 8: What did the rich young man want to do?

Answer: The rich young man wanted to make Thiruvalluvar angry.

Question 9: Who wove the threads together?

Answer: Thiruvalluvar and his wife wove the threads together.

Question 10: What did the young man decide to do?

Answer: The young man decided to give up his idleness and bad habits.

Question 11: Who touched the young man’s heart?

Answer: Thiruvalluvar’s softly spoken words touched the young man’s heart.

Question 12: Describe the following with the help of the story:

(a) Thiruvalluvar

Answer: Thiruvalluvar was a great Tamil Saint-poet, who lived more than two thousand years ago. ‘Thirukkural’ is the book of his teachings. It is greatly loved and respected even today. Thiruvalluvar was a textile weaver who wove beautiful fabrics and saris and sold them in the market. He never got angry, never used bad words and never shouted at anyone. Even when an arrogant and rich young man reduced his fabric to rags just to make him angry, he did not lose his temper. He refused to take money from the rich man because he said the rags were now worthless. His softly spoken words to the rich man opened his eyes and made him give up his idleness and bad habits.

(b) The rich young man

Answer: The rich young man who lived in the same town asThiruvalluvar, was proud of his riches. He wasted most of his time roaming around with his friends. They often made fun of other people. The young man had heard that Thiruvalluvar never got angry so, he decided to make him angry by reducing the beautiful fabric woven by him to rags. However, Thiruvalluvar remained calm and this make him quite impatient and agitated. He then offered to pay for the rags in an arrogant manner. But, Thiruvalluvar’s softly spoken words touched his heart and he decided to give up his idleness and bad habits.

(c) The fabric woven by Thiruvalluvar

Answer: The beautiful fabric woven by Thiruvalluvar was made of cotton and was not made in a day. Many people have toiled to make it. The farmer who grew cotton in his field worked hard for months through sun and rain. He picked cotton from each boll and gave it for spinning. Then someone else carded the cotton and spun it into long, uniform threads. The threads were dyed carefully so that they took on these lovely colours. Thiruvalluvar and his wife wove the threads together, putting in beautiful designs. Thus, the final fabric was the result of the efforts of many people.

So, these were The Worth of A Fabric Questions & Answers.