Param Vir Chakra Our Heroes Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Param Vir Chakra Our Heroes Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Peacock and The Crane, A Kabaddi Match and Children Are Going To School so, make sure to check these posts as well.

Param Vir Chakra Our Heroes Questions & Answers

Word Galaxy

  • Legendary – very famous and admired
  • Conspicuous – outstanding
  • Posthumously – after a person’s death
  • Fitted with swivel mounting – fixed in a way which allows it to move freely
  • Obverse and reverse – the front and back sides
  • Emblem – symbol; an object that represents something
  • Thunderbolt – a flash of lightning with a clap of thunder that strikes at something
  • Invincible – impossible to defeat
  • Determination – perseverance
  • Gallant – brave
  • Inspiring – motivating
  • Account – a description of an event
  • Fatal – causing death

Question 1: What is ‘Param Vir Chakra’?

Answer: Param Vir Chakra is India’s highest military decoration awarded for the most conspicuous bravery of some daring or pre-eminent act of valour or self-sacrifice by our brave soldiers, in the presence of the enemy, whether on land, at sea, or in the air.

Question 2: What is seen on the obverse and reverse of the PVC medal?

Answer: On the obverse, it has the Indian National Emblem at the centre, surrounded by four replicas of ‘Indra’s Vajra’. On the reverse, the words Param Vir Chakra are engraved in Hindi and English with two lotus flowers in between.

Question 3: Who designed the PVC medal?

Answer: The Param Vir Chakra medal was designed by an European lady – Savitribai Khanolkar.

Question 4: To whom the Param Vir Chakra is awarded?

Answer: The Param Vir Chakra is awarded for the most conspicuous bravery or some daring or pre-eminent act of valour or self-sacrifice, in the presence of the enemy, whether on land, at sea or in the air.

Question 5: Where does the Indian Military derive its inspiration from?

Answer: The Indian Military derives its strength and inspiration from the sacrifice of the bravest of the brave – The Param Vir Chakra holders.

Question 6: What makes Indra’s vajra or weapon invincible?

Answer: The Indra’s Vajra or thunderbolt was fashioned from the bones of Sage Dadhichi having extra-ordinary powers. The supreme sacrifice of this Sage makes the weapon invincible.

Question 7: What happened on the 14th of December, 1971?

Answer: On 14th of December, 1971, Srinagar Airfield was attacked by a wave of six enemy Sabre aircraft.

Param Vir Chakra Our Heroes Questions & Answers

Question 8: What happened to Officer Sekhon at the end of the combat?

Answer: At the end of the combat, Officer Sekhon’s aircraft got crashed and he was killed.

Question 9: What qualities did Officer Sekhon display during the combat?

Answer: During the combat, Officer Sekhon displayed great flying skill, determination and unmatched heroism.

Question 10: How are the brave deeds of our brave soldiers honoured?

Answer: The brave deeds of our brave soldiers are honoured by bestowing military decorations on them.

Question 11: Which is India’s highest military decoration?

Answer: The Param Vir Chakra is India’s highest military decoration.

Question 12: Name the following:

(a) The languages spoken by Savitribai Khanolkar.

Answer: Marathi, Sanskrit and Hindi.

(b) The metal which is used to make the Param Vir Chakra medal.

Answer: Bronze

Question 13: Complete the following:

(a) Srinagar Airfield was attacked on 14th December 1971.
(b) Flying Officer Nirmal Jit Singh Sekhon could not take off immediately because of clouds of dust raised by another aircraft.
(c) Finally, the enemy aircraft fled from the scene of battle.
(d) The airfield and the town of Srinagar were saved because of Flying Officer Sekhon’s efforts.

Question 14: Give a brief account of the act of valour displayed by Flying Officer Nirmal Jit Singh Sekhon.

Answer: Flying Officer Nirmal Jit Singh Sekhon took off in his Gnat fighter the moment he could. He began to combat the powerful Sabre jet aircraft of the enemy. He damaged two of them. His fight with the attacking aircraft then continued at tree-top height. At last, the enemy aircraft fled from the scene of battle. The airfield and the town of Srinagar were saved.

Question 15: Write the story of Sage Dadhichi’s sacrifice in your own words.

Answer: Thousands of years ago, a demon had stolen all the water in the world. Innocent people died because of lack of water. This demon could not be defeated by a weapon made of ordinary material like wood, metal, etc. Something extraordinary was needed to kill him. It came to be known that the sage Dadhichi had bones that had extraordinary power. The sage was a noble person. When he came to know this, he sacrificed his life and gave his own bones to make the weapon to help the people. Thus, Indra-vajra was a weapon made from these bones of sage Dadhichi and the demon was defeated with the use of this weapon. So, these were Param Vir Chakra Our Heroes Questions & Answers.