The Lady or The Tiger Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Lady or The Tiger Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Ozymandias, Where The Mind is Without Fear, The Luncheon and Village Blacksmith so, you can check these posts as well.

The Lady or The Tiger Questions & Answers

Question 1: Pick lines from the story to support the following statements:

(a) The king was unjust.

Answer: The love affair between the youth and the princess moved on happily for months, until the King discovered its existence. The youth was immediately cast into prison for no crime committed and a day was appointed for his trial in the King’s arena.

(b) The princess had a strong determination.

Answer: Possessed of more power, influence and force of character than any one who had ever before been interested in such a case, she had done what no other person had done. She had possessed herself of the secret of the doors. Gold and the power of a woman’s will had brought the secret to the princess.

(c) The young man trusted the princess.

Answer: As the youth advanced into the arena, his eyes were fixed upon the Princess. She raised her hand and made a slight, quick movement towards the right. He turned and with a firm and rapid step, walked across the empty space.

Question 2: Do you agree that the King was semi-barbaric? Why?

Answer: Yes, the King was semi-barbaric. When a subject was accused of a crime of sufficient importance to interest the King, public notice was given regarding the date and time of the accused’s trial. On that appointed day, the fate of the accused person would be decided in the King’s arena.

Question 3: What was the purpose of the king’s arena?

Answer: The purpose of the king’s arena was to decide the fate of the guilty. When a subject was accused of a crime, public notice was given that on an appointed day, the fate of accused person would be decided in the king’s arena.

Question 4: Read and answer the questions:

….. public notice was given that on an appointed day the fate of the accused person would be decided in the king’s arena.

(a) How is the king’s arena described by the narrator in the previous paragraph? How was it an agent of poetic justice?

Answer: This vast amphitheatre, with its encircling galleries, its mysterious vaults, and its unseen passages, was an agent of poetic justice, in which crime was punished or virtue rewarded, by the decrees of an impartial and incorruptible chance.

(b) When did the king normally give the signal?

Answer: When all the people had assembled in the galleries, and the king, surrounded by his court, sat high up on his throne of royal state on the side of the arena, he used to give a signal.

(c) Explained the protocol followed by the accused in the king’s arena once the signal was given.

Answer: When the king gave the signal, a door beneath him opened, and the accused subject stepped out into the amphitheatre.

Question 5: What powers did the princess use to learn the secret behind the doors? Did she succeed?

Answer: The Princess had bribed the prison guards with gold to learn the secret behind the doors. Moreover, she possessed a very strong will and determination. She had succeeded in learning the secret which no one else knew.

Question 6: What was the reaction of the general audience as the princess’ lover walked into the arena?

Answer: The general audience greeted him with a low hum of admiration and anxiety.

The Lady or The Tiger Questions & Answers

Question 7: Read and answer the questions:

The appointed day arrived…..

(a) What was the youth greeted with a low hum of admiration and anxiety?

Answer: The youth was greeted with a low hum of admiration and anxiety because he was a good looking brave man and people found it unfortunate that his life was in jeopardy.

(b) What secret did the princess possess?

Answer: The princess knew the secret of the two doors.

(c) How did she obtain this secret?

Answer: Possessed of more power, influence, and force of character than any one who had ever before been interested in such a case, she had done what no other person had done. She had possessed herself the secret of two doors. She knew in which of the two rooms, stood the cage of the tiger with its open front, and in which waited the lady.

Question 8: How did the princess feel about the lady behind one of the doors?

Answer: The Princess knew who the lady was. It was one of the fairest and loveliest of the damsels of the court who had been selected as the reward of the accused youth and the Princess hated her.

Question 9: Why were the eyes of the young man transfixed on the princess from the time he entered the arena?

Answer: His eyes were transfixed on the princess from the time he entered the arena because she possessed the secret of two doors, she knew in which of the two rooms, stood the cage of the tiger and in which waited the lady.

Question 10: In either case, the young man would be at a loss. Justify.

Answer: In either case, the young man would be at a loss. he would either be devoured by the tiger or have to get married to the maiden. Either way, he wouldn’t be in a position to get married to the Princess whom he loved.

Question 11: Read and answer the questions:

This semi barbaric kind had a daughter as blooming as his most florid fancies.

(a) What does the narrator mean when she says ‘as his most florid fancies’?

Answer: This semi barbaric king had a daughter as blooming as his most florid fancies. The expression meant that she was very beautiful.

(b) How was the relationship between the king and the princess?

Answer: The princess was the apple of the King’s eye, and was loved by him above all humanity.

(c) Explain the expression ‘This love affair……

Answer: This love affair moved on happily for many months, until one day the king happened to discover its existence.

So, these were The Lady or The Tiger Questions & Answers.