Sick Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Sick Questions & Answers.

This poem is written by Shel Silverstein. In my previous posts, I have shared the questions and answers of An Old Friend, A New Flower and The Birth of The Seasons so, you can check these posts as well.

Sick Questions & Answers

Word Galaxy

  • Mumps – a disease that causes a painful swelling of the neck
  • Measles – an illness that produces red spots on the skin
  • Sprained – injured by a sudden and violent twist
  • Wrenched – here, injured because of sudden movement
  • Numb – without any feeling
  • Sliver – here, a small thin piece of wood or metal
  • Hangnail – a loose piece of skin near the bottom of your fingernail

Question 1: Why was Peggy feeling sick?

Answer: Peggy was feeling sick because she did not want to go to school.

Question 2: How many chickenpox did she have?

Answer: She had seventeen chicken pox.

Question 3: What had happened to her legs and eyes?

Answer: Her right leg is cut and her left leg is broken. Her eyes have turned blue.

Question 4: Find three examples of alliteration from the poem.

Answer: Three examples of alliterations from the poem are hip hurts, belly buttons and ‘pendix pains.

Question 5: What did Peggy mean by the term ‘instamatic flu’? What do you think is the characteristic feature of ‘instamatic flu’?

Answer: Peggy meant that she had the flu suddenly or instantly when she said she had instamatic flu. Coughing, sneezing, gasping and getting choked could be characteristic features of instamatic flu.

Question 6: Read and answer the questions:

“My tonsils are as big as rocks.
I have counted sixteen chicken pox.”

(a) Identify the figure of speech in this sentence.

Answer: Figure of speech is ‘simile’. Tonsils are compared to rocks.

(b) What does the speaker mean by counting chicken pox?

Answer: When a person has chicken pox, there are pimples or blisters all over the body. Counting chicken pox means counting these pimples or blisters.

(c) What happened immediately after the speaker counted the number of chicken poxes she had?

Answer: Immediately after the speaker counted the number of chicken poxes, one more pimple or blister appeared.

Question 7: Read and answer the questions:

“You say today is……Saturday?
G’bye, I’m going out play!’

(a) Why was the girl so startled to hear that it is Saturday?

Answer: The girl so startled to hear that it is Saturday because she had thought that it was not a holiday and she had to go to school.

(b) Why did she go out to play?

Answer: She went out to play because it was Saturday and her school was closed.

(c) What cured the little girl of her illness?

Answer: The girl was pretending to be ill because she did not want to go to school. Once she heard that it was Saturday and she did not have to go to school, all her made up illness were cured.

Question 8: Peggy Ann Mckay was not sick. She was just making excuses to avoid going to school. Do you think she was wrong in making these excuses?

Answer: Peggy Ann Mckay was not being truthful and so, she was wrong. Also, children must go to school and study and not make excuses for not going to school. However, Peggy Ann Mackay is a small child and mostly all children, at some point or the other, try to wriggle out of going to school because the attraction of playing and having a free day is very strong.

Question 9: What adjective can be used to describe Peggy Ann Mckay? Give examples from the poem.

Answer: An adjective can be used to describe Peggy Ann Mckay very well is ‘imaginative’. If we are to look at the excuses she comes up with to prove that she is sick, we will understand that this is an appropriate adjective for her.

Examples from the poem are:
‘I’m going blind in my right eye’.
‘My tonsils are as big as rocks’
‘I’ve counted sixteen chicken pox’.

So, these were Sick Questions & Answers.