Anne of Green Gables Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Anne of Green Gables Questions & Answers.

In my previous posts, I have also shared the questions and answers of The Happy Prince, Fly in Space and Leisure so, make sure to check these posts as well.

Anne of Green Gables Questions & Answers

Word Galaxy

  • Sorrel – a horse with a light reddish-brown coat
  • Shingles – rectangular wooden tiles used on walls or roofs
  • Dwelling – living
  • Ungainly – awkward
  • Dunno – don’t know
  • Plumes – feathers
  • Freckled – covered with small brownish spots on the skin
  • Vivacity – liveliness
  • Mellow – (here) pleasantly rich, not harsh bright or irritating
  • Darted – a sudden rapid movement
  • Spire – the tower of a church

Question 1: Describe the girl Matthew saw on the railway station.

Answer: Matthew saw a girl sitting on the shingles. She was about 11. She wore an ugly yellowish-grey dress and a faded brown hat over two braids of very thick red hair. She had a small, thin and freckled face and large eyes full of vivacity.

Question 2: Describe Matthew Cuthbert’s appearance.

Answer: Matthew Cuthbert had an ungainly figure, long iron-gray hair and brown beard.

Question 3: Why was Matthew confused when he saw Anne at the railway station?

Answer: Matthew had come to pick a boy from the railway station. Instead, he was told that a girl was waiting for him.  Hence, he looked confused because he couldn’t tell her that she was an uninvited guest.

Question 4: Describe the landscape that Anne saw on her way home.

Answer: Anne saw over the hill where the landscape looked clear against the mellow sunset. To the west was a dark church spire, below was a little valley scattered with snug farmsteads. She saw a farmstead to the left, far from the road.

Anne of Green Gables Questions & Answers

Question 5: Describe Anne Shirley.

Answer: Anne Shirley was about eleven years old. She wore an ugly yellowish-gray dress and a faded brown hat over two braids of very thick, red hair. She had a small, thin, freckled face and large eyes full of vivacity.

Question 6: What was Matthew’s reaction on being told that a little girl had been dropped off the train and was waiting for him?

Answer: On hearing that a little girl was sent by the orphanage, Matthew told the stationmaster that he was not expecting a girl. He had come there for a boy. However, he approached the girl gently.

Question 7: What did Anne think of looking at the cherry trees and the birches? What did it remind Anne of?

Answer: Anne thought that the tree looked like a bride in white and had a lovely misty veil.

Question 8: Why did Anne feel ashamed of her dress in the morning? What cheered her up right away?

Answer: Anne was ashamed of her dress because it was a horrid old wincey dress. Later, she imagined that she wore the prettiest pale blue silk dress, a big hat with flowers and plumes and a gold watch, gloves and boots. I felt cheered up right away. He couldn’t tell her that she was an uninvited guest.

Question 9: Fill in the blanks:

(a) Matthew Cuthbert jogged with the sorrel.
(b) The girl’s mouth and eyes were large.
(c) The girl sat on the shingles at the platform.
(d) The girl was about eleven years of age.
(e) The tree, leaning out from the bank, all white and lacy, made the girl think of a bride.

So, these were Anne of Green Gables Questions & Answers.