Great Wide Beautiful Wonderful World Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Great Wide Beautiful Wonderful World Questions & Answers.

This poem is written by William Brighty Rands. The poet describes the beauty, wonder and greatness of the Earth. The speaker feels insignificant before the Earth however, soon the speaker realizes that he is greater than the Earth, because he can think and love whereas the Earth cannot.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of How The Little Kite Learned To Fly and The Pied Piper so, you can check these posts as well.

Great Wide Beautiful Wonderful World Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

1. The adjectives used are great, wide, beautiful and______

(a) careful
(b) wonderful
(c) happy

2. In the line ‘with the wonderful water round you curled’ the world ‘curled’ means ______

(a) installed
(b) coiled
(c) arched

3. The wonderful wind is shaking the ______

(a) mountains
(b) trees
(c) humans

4. In the poem, word ‘isles’ means island it rhymes with ______

(a) tiles
(b) smiles
(c) miles

5. Who tells the poet that you all are better than the earth?

(a) A whisper
(b) A bird
(c) God

6. In the poem above ‘beautifully dressed’ refers to

(a) having bright dress
(b) decorated with nature’s beauty
(c) wearing costly dresses
(d) wearing cheap but beautiful dresses.

7. The poet calls the world ‘beautifully dressed’ because

(a) it looks beautiful
(b) It has wonderful grass curled around it
(c) it is covered with fine clothes
(d) it is covered with green leaves.

8. The wind in the poem talks to

(a) passersby
(b) trees
(c) clouds
(d) itself

9. The poet calls the earth

(a) unfriendly
(b) friendly
(c) great
(d) kind.

10. The phrase such a dot means

(a) so small
(b) so fat
(c) so big
(d) so kind

Question 2: Write True or False:

1. The poet thinks the Earth with all its natural beauty looks ugly – False
2. People are there on the Earth for a hundred miles – False
3. The paddy fields nod and smile to friendly Earth – False
4. The sunlight walks on water – False
5. The poet realizes that he is more than the Earth – True

Question 3: What does the wonderful wind do?

Answer: The wonderful wind shakes the trees and whirls the mills.

Question 4: How is the world drest?

Answer: The world is beautifully dressed with wonderful grass and water.

Great Wide Beautiful Wonderful World Questions & Answers

Question 5: Why does the poet feel himself to be small initially as compared to the Earth?

Answer: The Earth is spread for thousand of miles. It has cities, gardens, cliffs and isles. So, the poet feels himself to be small initially as compared to the Earth.

Question 6: Read and answer the questions:

“Ah! You are so great and I am so small.”

(a) Who is ‘I’ and ‘you’ in the given line?

Answer: ‘I’ refers to the speaker of the poem and ‘you’ refers to the Earth.

(b) Do you think ‘I’ is actually small?

Answer: ‘I’ is not actually small because ‘I’ has the capability to love and think which the earth cannot.

Question 7: Which actions of the wind are described in the poem?

Answer: The following actions are described in the poem – the wonderful wind is shaking trees, walking on water, whirling the mills and talking to itself at the top of the hills.

Question 8: What makes the poet tremble?

Answer: The thought of the greatness of the earth and the how small men are makes the poet tremble.

Question 9: What is the world wearing?

Answer: The world is beautifully dressed with water all around it and wonderful grass upon its breast.

Question 10: How can we tell that the wind walks over the water?

Answer: We know that the wind walks over the water when waves and ripples are formed on the water.

Question 11: According to the speaker, what are the things we find on earth?

Answer: We find cities, gardens, cliffs, isles, flowing rivers, wheat fields, people, etc. on the Earth.

Question 12: Why does the poet call the Earth friendly?

Answer: The poet calls the Earth friendly as it gives water and air which allows so many plants to grow on her and helps many creatures live on her.

So, these were Great Wide Beautiful Wonderful World Questions & Answers.

error: Content is protected !!