How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Kite, A House A Home and A Tale Of Two Birds so, you can check these posts as well.

How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers

Question 1Why did the dog feel the need for a master?

Answer: The dog felt a need for a master because he was not happy with his way of life. He was sick and tired of wandering by himself looking for food and being frightened by those who were stronger than him. Hence, he decided to have a master who would be stronger than anyone on the earth.

Question 2: Who did he first choose as his master? Why did he leave that master?

Answer: The dog chose the wolf as his first master. However, he left the wolf as his master because the wolf himself was scared of the bear and the dog wanted a master who was stronger than anyone on the earth.

Question 3: Who did he choose next?

Answer: He chose the bear as his next master.

Question 4: Why did he serve the Lion for a long time?

Answer: The dog served the lion for a long time because he was having a good life with no complaints and indeed the lion was the strongest animal in the forest. Hence, no one dared to touch or offend the dog.

How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers

Question 5: Whom did he finally choose as his master and why?

Answer: He finally chose man as his master, because even the lion, who was the strongest beast, was scared of man. As the dog wanted the strongest master on earth, he decided be with man as his master.

Question 6: Fill in the blanks to complete it taking appropriate phrases from the box.

How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers

This is the story of —–––––——————, who used to be ————————————. He decided to find a master —–––––––———————. First, he found —————————— ——, but the wolf was afraid of –––————––———————. The dog thought that the bear was —————————————. After some time the dog met —————————————, who seemed the strongest.
He stayed with the lion for a long time. One day he realized that the lion was ———————––——————. To this day, the dog remains man’s best friend.

Answer: 
This is the story of a dog, who used to be his own master. He decided to find a master stronger than anyone else. First, he found a wolf, but the wolf was afraid of the bear. The dog thought that the bear was the strongest of all. After some time the dog met a lion, who seemed the strongest.
He stayed with the lion for a long time. One day he realized that the lion was afraid of man. To this day, the dog remains man’s best friend.

Question 7: Each word in the box given below indicates a large number of…

For example, ‘a herd of cows’ refers to many cows.
Complete each of the following phrases with a suitable word from the box.

How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers

1. a —————––—— of ships
2. a ——————––— of flowers
3. a ——————––— of chicks
4. a ———————–– of cattle
5. a ———––———— of sticks
6. a ——––————— of sheep
7. a —––—————— of fish
8. a ––——————— of wolves

Answer:
1. a fleet of ships
2. a bunch of flowers
3. a brood of chicks
4. a herd of cattle
5. a bundle of sticks
6. a flock of sheep
7. a school of fish
8. a pack of wolves

Question 8: Make nouns from the words given below by adding –ness or –ity. (For some words we need to add just –ty, or –y.)
1. honest —————————
2. kind ——————————
3. cruel ——————————
4. calm ——————————
5. sad ——————————
6. active ——————————
7. creative —————————
8. sincere —————————
9. cheerful —————————
10. bitter —————————–
11. sensitive————————
12. great ——————————

Answer:
1. honesty
2. kindness
3. cruelty
4. calmness
5. sadness
6. activity
7. creativity
8. sincerity
9. cheerfulness
10. bitterness
11. sensitivity
12. Greatness

How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers

Question 9: Word search

• There are twelve words hidden in this table.
• Six can be found horizontally and the remaining six vertically.
• All of them are describing words like ‘good’, ‘happy’, etc.
• The first letters of the words are given below:
Horizontal: H R F F S G
Vertical: A W S F L Q

Questions & Answers

Answer:

Questions & Answers

Question 10: Read the following passage and do the exercises that follow. Then complete the family tree of dogs given on the facing page.

The Dog Family
The dog family is one of the 11 families that make up the Carnivores, a large group of intelligent, flesh-eating, backboned animals. In this group are such varied animals as bears, pandas, raccoons, cats, hyenas, and even seal. The dog or canine family has many wild\ species like wolves, foxes, coyotes, jackals, and wild dogs.
The dog is the only domesticated member of the canine family though now and then someone tames a wolf, fox or coyote as a pet.
All members of the dog family are descendants of a wolf-like animal which lived about 15 million years ago. From this distant ancestor, the true dogs gradually developed. But nobody knows the exact ancestor of the modern domestic dog.
Several wild dogs look and behave like domestic dogs. The dingo or wild dog of Australia is one of these. It is possible that the dingo was a tamed dog brought to Australia long ago which then ran wild.
Dogs were the first animals tamed by humans — perhaps 20,000 years ago. Tamed dogs were brought from Asia to the New World 5,000 or more years ago. Dogs were first used for hunting.
1. Find the opposites of these words in the text above.
(i) ancestor — — — — — — — — — —
(ii) wild t — m —
(iii) ancient — — — — — —
(iv) near d — — — — — t
(v) suddenly gr — — — — — — —

Answer:
(i) ancestor d e s c e n d e n t
(ii) wild t a m e
(iii) ancient m o d e r n
(iv) near d i s t a n t
(v) suddenly g r a d u a l l y

Question 11: Complete the following sentences.

(i) The dingo is —————————.
(ii) Dogs were the ———————— animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are —————————————————.
(Think and name some other such animals.)
(iii) The New World refers to ———————————–––—.
Dogs were brought there from —————————–—————.

How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers

Answer:
(i) The dingo is a wild dog.
(ii) Dogs were the first animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are horses, elephants, cows, goats, buffaloes, donkeys, etc.
(iii) The New World refers to America. Dogs were brought there from Asia.

How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers

So, these were How The Dog Found Himself A New Master Questions & Answers.