Lata Mangeshkar, the Queen of Melody Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Lata Mangeshkar, the Queen of Melody Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Saving the Birds, The Gift to Sing and The Little Boy Who Saved Holland so, you can check these posts as well.

Lata Mangeshkar, the Queen of Melody Questions & Answers

Word Galaxy

  • Melodious – sweet-sounding
  • Accompanying – going along with someone
  • Album – a collection of recordings of songs
  • Immortal – (here) remembered forever
  • Memorable – popular collection
  • Enthrall – delight

Question 1: Write True or False:

(a) Lata Mangeshkar was named by her father -True
(b) She was born on 19 September 1929 – False
(c) Lata Mangeshkar’s sister was called Ekta – False
(d) Lata Mangeshkar started acting in her father’s plays at the age of five – True
(e) Her first big break came in the film Majboor – True

Question 2: Why did Lata Mangeshkar stop going to school?

Answer: Lata stopped going to school because on her first day, she was teaching songs to other children and the teacher stopped her from doing so. Baby Lata told her father that she decided not to go school as they wouldn’t let her sing.

Question 3: How did Master Vinayak help the Mangeshkar family?

Answer: Master Vinayak was the owner of a film company, Navyug Chitrapat and he helped the Mangeshkar family by helping to get Lata started in her career as a singer and actress.

Question 4: Name two singers Lata Mangeshkar has sung duets with.

Answer: The two singers Lata Mangeshkar has sung duets were Mohammad Rafi and Kishore Kumar.

Lata Mangeshkar, the Queen of Melody Questions & Answers

Question 5: Which song was Lata Mangeshkar’s first big hit? Which film was it a part of?

Answer: Lata Mangeshkar’s first big hit was the song ‘Ayega Aanewala’ from the film, ‘Mahal’.

Question 6: Besides film songs, what other kind of songs did Lata Mangeshkar sing?

Answer: Besides film songs, Lata Mangeshkar sang bhajans and ghazals.

Question 7: Read the line and answer the questions:

‘You are making a mistake, Mukherjee. She has a golden voice.’

(a) Who said this to whom?

Answer: Ghulam Haider spoke to Sashadhar Mukherjee.

(b) What mistake was ‘Mukherjee’ making? Was the speaker proved right?

Answer: The mistake that ‘Mukherjee’ was making not giving Lata a chance to sing in his movie ‘Shaheed’.

The speaker was proved right because after she sang in Haider’s film ‘Majboor’, producers and directors lined up to request Lata to sing in their films.

(c) In later life, what did the person with the ‘golden voice’ do?

Answer: In later life, Lata sang many unforgettable songs for numerous films.

Question 8: Read the line and answer the questions:

 (a) Explain the sentence.

Answer: It means that life suddenly changed for Lata with her first big break in Hindi films. Her melodious voice enchanted all those who heard her. Soon, producers and directors were lining up to request Lata to sing in their movies.

(b) What helped Lata Mangeshkar not to look back?

Answer: Gulam Haider, a reputed music director, became Lata’s mentor and guide. He gave her first big break in his movie, ‘Majboor’.

(c) Quote a few examples from the lesson to show that Lata Mangeshkar never had to ‘look back’.

Answer: Lata has recorded over a thousand songs that delight us. She has recorded duets with famous singers. She has had many concerts in India and abroad. She has received three National Film Awards, The Padma Bhushan Award (1969), The Dadasaheb Phalke Award (1989), Padma Vibhushan (1999) and the Bharat Ratna (2001), India’s highest civilian honour.

So, these were Lata Mangeshkar, the Queen of Melody Questions & Answers.

error: Content is protected !!