Milk For The Cat Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Milk For The Cat Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Echo, Macbeth and In the Bazaars of Hyderabad so, you can check these posts as well.

Milk For The Cat Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks with correct words from the brackets.

(a) The cat starts purring at teatime (tea time/lunch time) as she expects her bowl of milk.
(b) She reminds (fights/reminds) the owners about her milk by coming to the grate.
(c) She pretends not to be interested (interested/independent) with her casual glance at first.
(d) Her trembling purr gives away her desire (dislike/desire) for the milk.
(e) The cat’s body seems to grow thin (thin/thick) with desire at the thought of having the milk.
(f) When the saucer of milk is passed to her, the cat is filled with love(love/worry).
(g) After she finishes the milk, the cat withdraws in contentment (anger/contentment).
(h) Finally, the cat sleeps comfortably in the armchair (bed/armchair) after her meal.

Question 2: When did the little black cat start purring? Why?

Answer: The little black cat with bright green eyes starts purring when the curtains are drawn with care and the tea is brought at five o’clock in the evening as the cat has come to drink milk.

Question 3: What does the cat pretend to be doing?

Answer: The cat pretends not to be interested with her casual glance at first and that she came just to blink by the grate.

Question 4: How does the cat’s gaze change? Why do you think this is happening?

Answer: There was a change in cat’s gaze as first her solid colourful took a soft, large and milky haze and then her casual glance became stiff and hard. This is happening as she is eagerly looking forward for the milk and curious to have it.

Question 5: Describe the cat’s body language at the thought of getting her milk.

Answer: The cat stamps her claws, lifts her ears, twists her tail and began to stir until her slim flexible body begins to tremble.

Milk For The Cat Questions & Answers

Question 6: What is the cat’s posture when she drinks the ‘creamy sea’?

Answer: The cat’s tail is hanging lose and her drowsy paws are doubled under her bent knees, while she drinks the ‘creamy sea’ referred to as the milk.

Question 7: How does milk change the cat’s world for a few moments?

Answer: The cat grows small and thin with desire, later this desire is transformed into a creeping lust for milk. As soon as she sees the white saucer full of milk, she feels as if the whole moon is coming from above the clouds and give a sigh of relief, she dreams, is thrilled and glowing and changed with love for the milk.

Question 8: How do we know that the cat is satisfied after her holy drink? Why is the milk referred to as ‘holy’?

Answer: The cat is satisfied and relaxed after her tongue took the last drop of her holy drink i.e. the milk as she buries herself into the armchair and sinks herself into the night with an unconscious sleep of three to four hours.

The milk is referred to as ‘holy’ as the cat attains an extreme state of happiness and satisfaction after having it.

Question 9: What happens at five o’clock?

Answer: Tea is served at five o’clock, and the little black cat comes purring almost immediately for her saucer of milk.

Question 10: Why does the cat stamp her claws, lift her ears, twist her tail, and begin to stir?

Answer: The cat stamps her claws, lifts her ears, twists her tail, and begins to stir to express her impatience for the saucer of milk.

Milk For The Cat Questions & Answers

Question 11: How does the author describe the saucer of milk that is given to the cat?

Answer: The saucer of milk is compared to a full moon with the ‘creamy sea’ which is referred to as milk in it.

Question 12: What does the cat do after drinking the milk?

Answer: After drinking the milk, the cat buries herself into the armchair and sinks herself into the night with an unconscious sleep of three to four hours.

Question 13: Read the lines below and answer the questions that follow:
But the cat is grown small and thin with desire,
Transformed to a creeping lust for milk.

(a) Where does the scene take place? Describe it.

Answer: The scene takes place inside the house where the children are eating, laughing, twisting and turning their bodies and the two old ladies are stroking their silk.

(b) What is meant by ‘Transformed to a creeping lust for milk’?

Answer: The line shows the cat’s increasing desire and eagerness to have milk.

(c) Do you think it is a happy scene? Why?

Answer: Yes, we think it is a happy scene as children are wriggling and laughing.

Question 14: Read the lines below and answer the questions that follow:
She nestles over the shining rim,
Buries her chin in the creamy sea;

(a) Where is the cat? Why is she there?

Answer: The cat is inside the house and she is there to drink milk.

(b) What do the word ’shining rim’ and ‘creamy sea’ refer to?

Answer: The word ‘shining rim’ refers to the white saucer in which the milk is served to the cat and ‘creamy sea’ is referred to the milk.

(c) What is her posture while drinking milk?

Answer: The cat’s tail is hanging lose and her drowsy paws are doubled under her bent knees while drinking milk.

So, these were Milk For The Cat Questions & Answers.