Rikki Tikki And Nag Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Rikki Tikki And Nag Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Tale of Peter Rabbit, A Visit To Kaziranga and Don’t Give Up so, you can check these posts as well.

Rikki Tikki And Nag Questions & Answers

Word Galaxy

  • Whimpers – makes small sounds of pain and fear
  • Muskrats – a rat-like animal with thick brown fur
  • Sluice – channel for surplus water to drain out
  • Scornfully – disrespectfully
  • Braced – supported
  • Battered – bruised
  • Singed – burned

Question 1: Write True or False:

(a) Rikki-tikki wanted to kill Chuchundra – False
(b) Nag and Nagaina were whispering in Teddy’s bedroom – False
(c) Nagaina has laid eggs in the cabbage patch – False
(d) Nag was coiled around the bath – False
(e) Rikki-tikki bit Nag’s head – True
(f) The big man shot Nag – True

Question 2: What did Rikki-tikki hear when he was in the garden with Chuchundra?

Answer: Rikki-tikki heard a very faint scratching sound in the garden, a noise as faint as a wasp walking on a windowpane. It was the sound of the dry scratch of a snake’s scales on brick-work.

Question 3: What instruction did Nagaina give Nag about killing the big man?

Answer: Nagaina instructed Nag that he should go in quietly and remember to bite the big man first. When he had done that, he should come out and tell her.

Question 4: Read and answer the questions:
‘But are you sure that there is anything to be gained by killing the people?’

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Nag said these words to Nagaina.

(b) What does the hesitation of the speaker to kill people tell us about the speaker?

Answer: His hesitation tells us that he was not sure if it was necessary to kill the people in house. It was the mongoose that was their enemy, he felt not the people living in the bungalow.

Question 5: Why did Nagaina want the house to be empty?

Answer: Nagaina wanted the big house empty because when there were no people in the bungalow, the mongoose would also go away and they would be king and queen of the garden. She wanted this because her eggs in the melon bed were ready to hatch and her children would need room and quiet.

Rikki Tikki And Nag Questions & Answers

Question 6: How did Rikki-tikki attack Nag?

Answer: Rikki-tikki watched Nag as the cobra drank from the water jar and waited till he fell asleep. Then, he jumped and bit him on the head just above the hood. He used all his strength to hold down the head.

Question 7: Read and answer the questions:
‘And if he fights – O Rikki!’

(a) Who said these words?

Answer: Rikki-tikki, the mongoose said these words to himself.

(b) Who is he?

Answer: ‘He’ is Nag, a big cobra.

(c) What does the speaker mean by ‘O Rikki’?

Answer: The speaker meant that if the powerful Nag fights fiercely then, he may kill Rikki-tikki.

Question 8: Why did Rikki-tikki feel dizzy when he was fighting Nag?

Answer: He felt dizzy because he was battered to and fro like a rat being shaken by a dog – back and forth on the floor, up and down and around in great circles.

Question 9: Why do you think Nag was trying to avoid killing Rikki-tikki?

Answer: Nag was trying to avoid killing Rikki-tikki as he knew it would not be an easy fight and he may get badly hurt. In fact, the mongoose was strong enough to kill him. A snake and a mongoose are natural enemies.

Question 10: Do you think Rikki-tikki was brave? Give evidence from the story to support your answer.

Answer: Yes, Rikki-tikki was brave. Even though he was battered badly as the Nag shook him like a rat shaken by a dog, up and down and around in great circles, he still held on the snake’s head. His eyes were red but he held on even as his body was cart-whipped over the floor.

Question 11: Who was more cunning, Nag or Nagaina? Why?

Answer: Nagaina was more cunning than Nag. It is she who explains to him why the people in the house had to be killed. She wanted safety for her children and for that the mongoose had to be got rid of and the only way to do that was to kill the people. She gives him instructions on their entire plan. She tells him that he should bite the big man first and then they would hunt for the mongoose together.

So, these were Rikki Tikki And Nag Questions & Answers.