The Eyes Have It Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Eyes Have It Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Tempest, Black Spot and The Charge Of The Light Brigade so, you can check these posts as well.

The Eyes Have It Questions & Answers

Question 1: What instructions did the girl’s parents give her and why?

Answer: The parents gave the girl instructions on where to keep her things, when not to lean out of the windows and how to avoid speaking to strangers. They were probably worried because the girl was visually challenged.

Question 2: How did the girl’s parents show their concern for her?

Answer: The girl’s parents were very anxious about her comfort and they gave the girl detailed instructions as to where to keep her things,when not to lean out of the windows and how to avoid speaking to strangers.

Question 3: Why was she startled when the narrator spoke?

Answer: She was startled because she thought she was the only one in train compartment.

Question 4: How did the narrator learn that his companion wore slippers?

Answer: The narrator learnt that his companion wore slippers from the sound they made when they slapped against her feet.

Question 5: ‘Yes, October is the best time.’ Describe Mussoorie in the month of October.

Answer: In the month of October, Mussoorie is quiet and the roads are mainly deserted because most of the tourists have gone. The hills are covered with wild dahlias, the sun is warm and lovely and at night, you can drink coffee in front of a log fire.

Question 6: Read and answer the questions:
“Yes, October is the best time.”

(a) Who said this and to whom?

Answer: The narrator said this to the girl.

(b) Why did the speaker say this?

Answer: The speaker said this because in October the weather is good, the dahlias are in full bloom, the place is quiet and peaceful because most of the tourists have left.

(c) What is October the best time for?

Answer: October is the best time for visiting Mussoorie.

The Eyes Have It Questions & Answers

Question 7: Read and answer the questions:
“But her next question removed my doubts.”

(a) Who does ‘her’ refer to?

Answer: ‘Her’ refers to the girl.

(b) What ‘doubts’ does the narrator have?

Answer: The narrator had doubts whether she had noticed that he could not see.

(c) What was the ‘question’ and how did it remove his doubts?

Answer: Her question was, ‘Why don’t you look out of the window?’ this question removed his doubts because she would not have asked him to ‘look out of the window’ if she had known he could not see.

Question 8: How did the narrator feel as the train approached the Saharanpur Station?

Answer: As the train approached the Saharanpur Station, the narrator started feeling sad and lonely. This was because he was very intrigued by the girl and knew that she would disembark at the station and that would be the end of their association.

Question 9: What voices did the narrator hear when the train entered the Saharanpur station?

Answer: The narrator heard the shouting of porters and vendors and a high-pitched female voice near the carriage door which he guessed belonged to the girl’s aunt who had come to pick her up from the station.

Question 10: Read and answer the questions:
Then I made a mistake.

(a) Who made a mistake?

Answer: The narrator made a mistake.

(b) What was the mistake?

Answer: The mistake was that he asked the girl to describe the scenery outside.

(c) Why did the narrator call it a mistake?

Answer: The narrator called it a mistake because at that time he didn’t know that the girl was blind like him. Moreover, the question could give away the fact of his blindness which he was trying to hide from the girl.

Question 11: Why did the narrator remain silent when the next fellow traveller came into the compartment?

Answer: The narrator remained silent when the next fellow traveller came into the compartment because he was busy in daydreaming.

Question 12: What did the new passenger assume from the narrator’s silence?

Answer: The narrator’s silence made the new passenger assume that he might be sad to learn that the girl was blind.

The Eyes Have It Questions & Answers

Question 13: Give instances to show that the narrator was a sharp observer.

Answer: The speaker was a sharp observer. His description of Mussoorie is detailed and vivid. He knew the girl wore slippers from the way they slapped against her heels. He compliments the girl for having an interesting face. On hearing a high-pitched female voice near the carriage door, the speaker assumed that it must have belonged to the girl’s aunt.

Question 14: What did the second man notice about the girl?

Answer: The second man noticed that she was attractive, her eyes were beautiful but she was completely blind.

Question 15: Why was the second man puzzled when he was asked if the girl’s hair was long or short?

Answer: The second man was puzzled because he thought the narrator would have noticed her hair; he didn’t realize that the narrator was blind too.

Question 16: Read and answer the questions:
She was an interesting girl….Can you tell me…..did she keep her hair long or short?.

(a) Who did the speaker ask this question to?

Answer: The speaker asked this question to the next passenger who boarded the compartment at Saharanpur after the girl had left.

(b) Why did the speaker ask this question?

Answer: The speaker asked this question because he found the perfume from the girl’s hair tantalizing.

(c) What happened immediately after this? How is that the important part of the story?

Answer: Immediately after this, the passenger tells him that the girl was blind. This is the most important part of the story because it presents the situational irony. Both the speaker and the girl were talking to each other without knowing that both of them were blind.

Question 17: What do you think the narrator means by saying ‘Once again I had a game to play’?

Answer: By saying ‘Once again I had a game to play’ the narrator meant that he had to pretend he could see while it was not obvious to the others that he was blind. Also, it became a guessing game for him too.

Question 18: Well, it often happens that people with good eyesight fail to see what is right in front of them. do you agree with the statement? Give reasons.

Answer: The statement has some truth to it because people who cannot see have to rely on their other senses. They notice much more than people with good eyesight because they are more focused.

Question 19: Why do you think the narrator wanted to keep his blindness a secret?

Answer: The narrator wanted to keep his blindness a secret because he was probably embarrassed by his condition.

Question 20: Do you think the title of the story is appropriate? Why?

Answer: The title of the story is appropriate because our eyes are one of the most attractive parts of the body and they are the first feature to be noticed in a human face.

Question 21: Write True or False:

(a) There were only three people in the compartment – False
(b) The girl was travelling to Mussoorie – False
(c) The narrator knew there were many animals in the forest near Dehra – False
(d) The girl didn’t like to be told that she had a pretty face – True
(e) She liked short train Journeys – True

So, these were The Eyes Have It Questions & Answers.