Planning A Surprise Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Planning A Surprise Questions & Answers.

This is an extract from Louisa May Alcott’s famous novel ‘Little Women’.
In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Prince of Panidihing, Casabianca and Invictus so, you can check these posts as well.

Planning A Surprise Questions & Answers

Question 1: What were the sisters doing?

Answer: The sisters were knitting in the twilight.

Question 2: What did Beth do when clock struck six?

Answer: When the clock struck six, having swept the hearth, Beth put a pair of slippers down to warm.

Question 3: Who was the best actress according to Jo?

Answer: Margaret, the eldest of the four was the best actress according to Jo.

Question 4: Write the line that Jo mutters while acting.

Answer: Jo mutters, “Is that a dagger that I see before me?”

Question 5: Describe the room in which sisters were sitting.

Answer: The room was easy and comfortable with a fire in the hearth. The carpet was faded and the furniture was very plain, for a good picture or two hung on the walls, books filled the recesses, chrysanthemums and Christmas roses bloomed in the windows and a pleasant atmosphere of home peace pervaded it.

Planning A Surprise Questions & Answers

Question 6: What do old shoes indicate? What did the girls do thereafter?

Answer: The old shoes indicate that the March family was not financially strong. They also indicate the priority to the offsprings by their parents. Mrs. March shoes were completely worn out but she did not bother about that because she had to look after the needs of her daughters. She gave priority to her daughters’ requirements. Thereafter, the girls planned to give their mother a surprise on Christmas.

Question 7: Describe Mrs. March.

Answers: Mrs. March was a perfect mother. She worked hard but was never too busy to counsel daughters. She was a charity worker as well and was an ideal housekeeper and a loving mother. She was a role model for her daughters.

Question 8: Where was Mr. March? How do you know?

Answer: Mr. March was a philosopher and pastor. He was serving as a Union Chaplain in the American Civil War. He wrote a very inspirational letter advising his four daughters to live a worthy and optimistic life and to take care of their mother. We came to know about Mr. March when Meg says that it is splendid of their father to go as a chaplain when he was too old to be drafted and not strong enough for a soldier.

Question 9: What did Mr. March letter say?

Answer: Mr. March’s letter was a cheerful and hopeful letter which was full of lively descriptions of camp life. It was a very inspirational letter advising his four daughters to live a worthy and optimistic life and to take care of their mother.

Planning A Surprise Questions & Answers

Question 10: Describe how the girls plan to give their mother a surprise on Christmas?

Answer: The girls planned to surprise their mother on Christmas by gifting her different things. Meg decided to present her a nice pair of gloves, Jo a pair of army shoes, Beth some handkerchiefs and Amy wanted to gift a bottle of cologne. They decided to put all their things on a table and bring her in and see her opening the bundles. They would pretend as if they were getting things for themselves and then surprise her with the beautiful presents.

Question 11: Read the line and answer the questions:

‘You’re a regular Shakespeare.’

(a) Who said these words to whom?

Answer: Beth said these words to Jo.

(b) What does ‘regular Shakespeare’ mean?

Answer: A regular Shakespeare means the one who is creative and talented like Shakespeare – the dramatist to write original plays, stories or poems.

Question 12: Read the line and answer the questions:

Everybody sniffed…………part.

(a) Who is referred to ‘everybody’ and where was ‘everybody’?

Answer: ‘Everybody’ refers to the March sisters and their mother who were sitting near the fire.

(b) What were they doing?

Answer: They were listening attentively to the father’s letter which was being read out by their mother.

So, these were Planning A Surprise Questions & Answers.