Grandma Climbs A Tree Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Grandma Climbs A Tree Questions & Answers.

This poem is written by Ruskin Bond where he portrays his grandmother’s love for trees. He describes how his grandma kept her passion for climbing trees alive till the age of sixty-two. However, one day, when all the family members were out, she got stuck in a tree and there was nobody to help her out. The whole family was terrified because at this age, she could get badly hurt so, it was decided to build a tree-house where the narrator and the grandmother could both enjoy being up in the tree in safety.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Night I Met Einstein, The Ballad of Father Gilligan and The Vagabond so, you can check these posts as well.

Grandma Climbs A Tree Questions & Answers

Question 1: What does the poet call his grandmother?

Answer: The poet call his grandmother a genius.

Question 2: Why does the poet call his grandmother ‘genius’?

Answer: The poet call his grandmother ‘genius’ because she could climb trees.

Question 3: Who taught the grandmother to climb trees?

Answer: Grandmother’s loving brother taught her to climb trees.

Question 4: What was the grandma’s age when she climbed the tree last?

Answer: The grandma was sixty-two when she climbed the tree last.

Question 5: What advice did the people give to the poet’s grandma?

Answer: The people advised the poet’s grandma that she should stop climbing trees because she had grown old.

Question 6: What was the fear of others about the grandma?

Answer: Others feared that one day, grandma would have a terrible fall while climbing a tree.

Grandma Climbs A Tree Questions & Answers

Question 7: What was unusual in the reply given by grandma?

Answer: She was very childish in her reply and said she would grow old disgracefully.

Question 8: What according to the poet was grandma’s right?

Answer: To reside in a tree is considered as the grandma’s right according to the poet.

Question 9: What did the doctor recommend to the grandma and what was the reaction of the family members?

Answer: The doctor recommended a quite week in bed to the grandma. The family members sighed with relief and tucked her-up well to the bed.

Question 10: For her, it was like a brief season in hell. Explain the meaning of these words.

Answer: When the doctor advised grandma to spend a quiet week in bed, she did not like it at all. She felt miserable lying in the bed as she could not see the dancing leaves. Though it was a short period, to her it seemed, as if she was living in hell.

Question 11: What did the grandmother ask for when she was feeling better?

Answer: As soon as she felt better, she asked her son to build a house in a tree top.

Question 12: When did she begin to live in a tree-house?

Answer: After she recovered and felt stronger, she told her son (the poet’s father) that she wanted a house in a treetop and when it was ready, she began to live in it.

Grandma Climbs A Tree Questions & Answers

Question 13: “My dad knew his duties” what did he think his duty was?

Answer: The poet’s father was a dutiful son so, he immediately started to build a house for her mother in a tree top to fulfill her wish.

Question 14: Read the line and answer the questions:

“Ever since her childhood, she’d had this gift.”

(a) Who is she being referred to?

 Answer: ‘She’ is being referred to grandmother.

(b) What was the gift that she had?

Answer: She had the gift of climbing trees with ease whether they are branching or high.

Question 15: Read the lines and answer the questions:

Grandma Climbs A Tree Questions & Answers

 (a) What did everyone fear?

Answer: Everyone feared that the old Granny would have a terrible fall from the tree.

(b) ‘The outcome was different’. What was the outcome? How was it different than what everyone expected?

Answer: Everyone had expected that Granny would fall from the tree terribly and so stopped her but the outcome was quite opposite as she climbed a tree in the absence of the family members and could not come down by herself. Actually, she was stuck in the tree which her family members never expected.

(c) What did this outcome lead to?

Answer: This outcome led to the formation of a house on a tree top.

Grandma Climbs A Tree Questions & Answers

Question 16: Read the line and answer the questions:

I strongly recommend a quite week in bed.

(a) Who recommended bed rest to whom?

Answer: Doctor recommended bed rest to the grandmother.

(b) Why he recommended bed rest?

Answer: The doctor recommended bed rest to the grandmother because she was sick and was having temperature.

Question 17: Read the lines and answer the questions:

Grandma Climbs A Tree Questions & Answers

 (a) Why did the poet and his family members sigh in relief?

Answer: The narrator and his family sighed in relief because they would not have to worry about Granny’s falling from the tree as she was advised to take bed rest for one week.

(b) Why was Granny confined to bed? Why did she find it ‘a brief season in hell’?

Answer: Granny was confined to bed on the prescription of the doctor because she was suffering from high temperature.

(c) How did she finally get rid of this?

Answer: She finally got rid of this ‘season in hell’ by demanding a house on the tree top from her son who fulfilled her wish and got her the house on the tree top very soon.

Question 18: Read the line and answer the questions:

Question 18

(a) Who does ‘you’ refer to?

Answer: ‘You’ refers to the grandmother.

(b) What does the speaker mean by the above words?

Answer: It was grandma’s wish for a house in a tree top and her son immediately agreed to fulfill her wish.

Question 19: Read the line and answer the questions:

“I’ll start work tonight.”

(a) Who is going to start the work?

Answer: The poet’s father.

(b) What was the work and why was he doing it?

Answer: The work to builda house in a tree top. He was a dutiful son and was doing it to fulfill her mother’s desire.

Grandma Climbs A Tree Questions & Answers

Question 20: From the poem give two examples of the grandma’s love for trees?

Answer:

Answer 20

Question 21: How did the poet and his grandma enjoy themselves in the tree-house?

Answer: They both sat in the tree-house together and enjoyed sherry, a kind of wine.

Question 22: What was unusual about the grandma’s love for trees?

Answer: Grandma’s love for trees started at the age of six and continued till she was sixty-two. It didn’t decrease with age, but became stronger. This was an unusual fact about her love for trees.

Question 23: Choose the correct option:

(a) The poet call his grandmother………………….

i. childish
ii. a genius
iii. a bravewoman
iv. a silly woman

(b) Grandma was a genius because………………….

i. she could climb tress
ii. she loved trees
iii. she was good
iv. she was skillful

(c) The poet’s grandma was happier in………………….

i. a lift
ii. a tree
iii. a boat
iv. a house

(d) The poet’s grandma learnt to climb a tree from………………….

i. her son
ii. her friend
iii. her brother
iv. her father

(e) As soon as the doctor recommended ‘a quiet week in bed’ for granny, all the family members………………….

i. laughed happily
ii. danced with joy
iii. sighed with relief
iv. felt very bad

(f) My grandmother was a genius. What does the word ‘genius’ mean………………….

i. a gifted person
ii. a happy person
iii. a tree climber
iv. an elderly person

(g) For granny, ‘a quiet week in bed’ was like………………….

i. heaven
ii. hell
iii. jail
iv. prison

(h) Grandma wanted a house………………….

i. beside a river
ii. in a tree top
iii. in a forest
iv. on a beach

(i) It was like a brief season in hell. What is the figure of speech used?

i. metaphor
ii. alliteration
iii. simile
iv. paradox

So, these were Grandma Climbs A Tree Questions & Answers.