Confessions Of A Born Spectator Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Confessions Of A Born Spectator Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Ransom Of The Red Chief, The Conjurer’s Revenge and Rustum And Sohrab so, you can check these posts as well.

Confessions Of A Born Spectator Questions & Answers

Question 1: Read the lines given below and answer the questions that follow:

Confessions Of A Born Spectator Questions & Answers

(a) Why does the poet feel his spirit is limp and bashful?

Answer: The poet is comparing himself with the athletes. He admires athletes for their high and strong spirits which help them perform heroic deeds. However, he is not like them and does not have the desire for such activity, hence he considers his spirits to be limp (weak) and bashful i.e shy.

(b) Whom does he consider to be heroic?

Answer: The poet considers the athletes/sportspersons to be heroic.

(c) Why does he admire them?

Answer: He admires them because of their heroic deeds.

Question 2: Read and answer the questions:

Confessions Of A Born Spectator Questions & Answers

(a) Which sport is being referred to in the first line? Give reason.

Answer: Boxing is being referred in the first line. The poet is talking about a swollen eye and a gnarled fist, which means the players are playing a rough sport where the knotted punches of one are giving a swollen eye to the other.

(b) Why are doctors called from stands by the sponsors󠅜?

Answer: Whenever an athlete/sportsperson is injured, a doctor is sent by the sponsors to attend the injured sportsperson.

(c) Why does the poet make such an observation󠅜?

Answer: The poet is moved by the injuries of the athletes. However, the umpires and referees don’t have such an emotional feeling.

Question 3: Read and answer the questions:

Question

(a) Whom does the poet admire󠅜?

Answer: The poet admires the athletes.

(b) For what reasons do the athletes sweat󠅜?

Answer: The athletes sweat for money or for pleasure/fun.

Question 4: Read and answer the questions:

Question

(a) What pleases the ego󠅜?

Answer: Taking the place of winning athlete pleases the ego.

(b) Why are athletes often rough during play󠅜?

Answer: The athletes are often rough during play as everyone wants to win.

Question 5: What does the poet mean when he says, ‘Athletes, I’ll drink to you’?

Answer: When the poet says, ‘Athletes, I’ll drink to you’, he meant that he is ready to raise a toast with sportspersons and drink with them for their achievements.

Confessions Of A Born Spectator Questions & Answers

Question 6: Why does he call his spirit bashful?

Answer: The poet is comparing himself with the athletes. He admires athletes for their high and strong spirits which help them perform heroic deeds. However, he is not like them and does not have the desire or courage for such sports, hence he considers his spirits to be limp (weak) and bashful i.e. shy.

Question 7: Is the spectator proud and happy to be only a spectator?
Or
Do you think the poet rightfully calls himself ‘a born spectator’? Give reason.

Answer: Yes, the poet is right in calling himself ‘a born spectator’ as he is not ready to swap his positions with any of the sportsperson. He admires all the sportspersons, he is ready to drink with them, eat with them, do anything, however, will buy tickets and see them playing at stadium only as a spectator.

Question 8: What role does the poet play when it comes to sports?

Answer: When it comes to sports, the poet plays the role of a spectator.

Question 9: Describe the poet’s attitude towards the players?

Answer: The poet admires the players however, he is happy not being one of them.

Question 10: The poet chooses to keep away from sports and sportsmen. Pick lines from the poem in support of the statement.

Answer: The lines that support the above statement are, ‘I’m just glad as glad can be That I’m not them, that they are not me.

Question 11: What is the poet ready to do when it comes to sports and sportspersons?

Answer: The poet says that he is ready to raise a toast with sportspersons and drink with them, he is ready to dine and eat with them, or do anything, however, he is never ready to compete with any of the sportspersons.

Question 12: What is the poet glad about?
Or
Why does the poet feel glad that he does not play any game?

Answer: The poet is glad that he does not play any games as he feels ego during a match or a game may ruin his good sense. Moreover, he does not want to get injured/ hurt while playing or competing.

Confessions Of A Born Spectator Questions & Answers

Question 13: The poet admires the athletes. Give reason for his admiration.

Answer: The poet admires the athletes as what they are able to achieve, he cannot. He admires their skill and spirits with which they win matches for fun or money.

Question 14: Do you think the narrator is heroic󠅜? Why󠅜?

Answer: No, I don’t think that the narrator is heroic, as he had not participated in any game or sports. He had only played as a spectator.

Question 15: The poet is satisfied just watching the heroic deeds of others. What could be the reason󠅜?

Answer: The poet is afraid to face the rough and twisted way, the players play to win the match. He does not want to play and rough games and keeps himself away from any injuries. So, he is satisfied just watching the heroic deeds of others.

Question 16: The poet does not wish to exchange positions with the runners. Why󠅜?

Answer: The poet thinks that good sense and caution wins over ego. He enjoys satisfaction by watching the talents of the runners. He loves to be a spectator. Hence, he does not wish to exchange positions with the runner.

Question 17: Are the athletes conscious of the feelings of others󠅜? Why do you say so󠅜?

Answer: No, the athletes are not conscious of the feelings of others as they play rough games without caring for the feelings of their sporting rivals. If anyone gets injured on the field, they do not care, however, continue to perform their task.

Question 18: Why would the referee ask whether there was a doctor in the stands󠅜? What stands is he referring to󠅜?

Answer:  While playing rough sports, there’s always a chance of sportsperson getting injured, and that is when the referee asks for a doctor who could attend the injured player. He is referring to the pavilion stands.

Question 19: List the things that the poet is ready to do for the athletes.

Answer: The poet is ready to thank the athletes, eat and drink with them. He is willing to buy tickets worth their weight in radium to see them perform their skills at the stadium. He can do anything for them except competing with them.

So, these were Confessions Of A Born Spectator Questions & Answers.