The Death of Julius Caesar Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Death of Julius Caesar Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Cop and The Anthem, Lochinvar and Tryst With Destiny so, you can check these posts as well.

The Death of Julius Caesar Questions & Answers

Question 1: Name three people who were loyal to Caesar?

Answer: Calpurnia, Mark Antony and Artimedorous were loyal to Caesar.

Question 2: Who were the main conspirators?

Answer: Cassius, Cinna Mettelus Cimber and Decius Brutus were the main conspirators.

Question 3: What were ill omens that indicated an evil?

Answer: The soothsayer’s words, sacrificing a beast without a heart and Calpurnia’s nightmare were the ill omens that indicated of an evil.

Question 4: Describe Calpurnia’s nightmare.

Answer: Calpurnia saw a terrible nightmare. She saw that blood was spouting out of Caesar’s statue and Romans were washing their hands in it.

Question 5: How did Descius Brutus interpret this dream?

Answer: Decius Brutus interpreted this nightmare as a dream most fortunate. According to him, the blood spouting out of Caesar’s statue and the Romans bathing their hands into it signified that the whole Rome would be influenced by the noble ideas of Julius Caesar and his fame would spread far and wide.

Question 6: Explain – “Et-Tu-Brute! Then fall Caesar.”

Answer: When Caesar was stabbed by the Senators, he ran towards his friend Marcus Brutus to defend himself but when Brutus also stabbed him then Caesar uttered these words. He meant to say you too Brutus. He felt that there was no purpose of life if his own friends were disloyal to him. He was dejected and crestfallen and saw no purpose left in life. While the other stab broke his body, this one shattered his heart and he had no desire left to live and thus, he died, a broken man.

Question 7: Why was Marcus Brutus included in the conspiracy?

Answer: To make the conspiracy look more credible, Marcus Brutus who was the most respected oligarch and a close friend of Caesar had to be won over. This was necessary to convince the Roman mob that Caesar had to be killed to save Rome!

Question 8: Why did Julius Caesar go to the soothsayer? What did the soothsayer do?

Answer: Being worried about his future, Julius Caesar went to the soothsayer for advice. The Soothsayer sacrificed many beasts and studied their bodies in which one of the beasts was found to be without a heart, which indicated evil for Caesar.

Question 9: Why did Caesar’s wife Calpurnia want Caesar not to go to the Senate?

Answer: Calpurnia, Caesar’s wife was terrified by her terrible nightmare in which she saw Caesar’s statue spouting blood and many happy Romans washing their hands in it which indicated grave danger for Caesar so, she did not want him to go to the Senate that day.

Question 10: Why did Decius Brutus mention about the crown to Caesar?

Answer: Decius Brutus knew that Caesar would love to refuse the crown, as he always wanted to show off his humility so, in order to flatter Caesar, he mentioned about the crown.

Question 11: How was it a fatal day for Caesar?

Answer: Flattered by Descius Brutus’s words, Caesar went to the Senate and was killed. Thus, it was a fatal day for Caesar.

Question 12: What was it that Artemidorus handed over to Caesar while he was going to the Senate?

Answer: Artemidorus handed over a warning letter that contained the message about the conspiracy to murder Caesar, which was disguised as a petition.

Question 13: ‘The Ides of March are come’. Who said this and to whom?

Answer: Julius Caesar said this to the soothsayer when he was proceeding towards the Senate.

Question 14: What did Caesar mean to say when said ‘The Ides of March are come.’

Answer: The soothsayer had earlier warned Caesar to be beware of the Ides of March. When it was 15th of March and Julius Caesar was walking towards the Senate, he met the soothsayer and exclaimed that indeed the Ides of March had come yet he was safe and sound. This reflects the pompous and over confident nature of Caesar .

Question 15: Who put up the proposal to recall his banished brother? Why did he do so?

Answer: Mettelus Cimber put up the proposal to recall his banished brother because the conspirators had planned for it as they knew that Caesar would not agree and they would get a reason to kill Caesar.

Question 16: Who was the first one to stab Caesar and who was the last?

Answer: Casca was the first one and Marcus Brutus was the last to stab Caesar.

The Death of Julius Caesar Questions & Answers

Question 17: ‘Et-tu-Brute’ Who said this to whom? What did he mean by saying that?

Answer: Julius Caesar said this to Marcus Burtus. When Caesar was stabbed by the senators, he ran towards his friend Marcus Brutus for protection but when Brutus also stabbed him, he uttered these words. He felt that there was no purpose of life when his own friends were disloyal to him, he was dejected and crestfallen and saw no purpose left in life. The stab of Brutus shattered his heart and thus he died a broken man.

Question 18: Why did Brutus and other conspirators come into the market place? What reason did Marcus Brutus give to Roman’s for killing Caesar?

Answer: Brutus and other conspirators came into the market place to speak to the people and give them the reason for their bloody act. Marcus Brutus a very respected oligarch of Rome told the people that as Caesar was growing ambitious and desired to be a king so he was killed.

Question 19: Who was Mark Antony?

Answer: Mark Antony was a noble Roman and a loyal friend of Caesar. He was also a young oligarch.

Question 20: Who gave Mark Antony the permission to speak at Caesar’s funeral?

Answer: Marcus Brutus gave Mark Antony the permission to speak at Caesar’s funeral.

Question 21: What was reaction of people after hearing the reason of Caesar’s death from Brutus?

Answer: After hearing the reason of Caesar’s death from Brutus, the people were convinced that Caesar deserved to be killed to save Rome and they were in favour of Brutus.

Question 22: Where did Antony go to deliver his speech?

Answer: Antony went into the pulpit to deliver his speech.

Question 23: What did Mark Antony do to attack the conspirators?

Answer: Mark Antony attacked the conspirators indirectly by using irony and sarcasm.

Question 24: How did Mark Antony use irony and sarcasm to attack the conspirators?

Answer: Mark Antony used irony and sarcasm to attack the conspirators as he called Brutus and Cassius “honourable”. However, he went on to give examples to show that how dishonourable they were and had killed Caesar only to fulfill their personal ambition.

Question 25: How did Mark Antony prove that Caesar was not ambitious?

Answer: Mark Antony proved that Caesar was not ambitious by elucidating certain facts. He reminded the people that Caesar had brought back Roman prisoners of war by paying their ransom and whenever the poor had been pained, he had shared their grief. Antony also reminded that though he had presented the kingly crown at the Roman festival yet Caesar had turned it down thrice.

The Death of Julius Caesar Questions & Answers

Question 26: What did Antony do to ignite the curiosity of Romans?

Answer: Mark Antony knew that Romans were greedy so he mentioned about the ‘will’ of Caesar to them.

Question 27: Why did Antony talk of Caesar’s will?

Answer: Antony was a shrewd politician and he knew that the Roman mob was greedy so talked about Caesar’s will without actually divulging its contents so that he could build up the curiosity of the Roman mob and when they would come to know that they were the heirs of Caesar, they would be ready to avenge his death.

Question 28: What was the reaction of the Roman citizens when Mark Antony mentioned about the will of Caesar?

Answer: When Mark Antony mentioned about the will of Caesar the Roman citizens became curious, they were totally convinced and were with Antony now as they were greedy.

Question 29: Explain with reference to context: ‘O, What a fall was there, my country men! Then I, and you and all of us fell down’.

Answer: This extract has been taken from the play Julius Caesar by William Shakespeare. Mark Antony is speaking to the mob of Rome when he is re-enacting the assassination of Caesar.

Explanation: According to Mark Antony, when Caesar fell at the feet of Pompey’s statue, with him fell all the strength, glory and prosperity of Rome because Caesar symbolised all the noble and great things that the Roman Empire stood for!

Question 30: Mention two qualities of the mob of Rome.

Answer: The mob of Rome was fickle as in the beginning after Brutus’s speech, they were completely convinced that Caesar had been killed for a noble cause but after Mark Antony’s speech they were convinced that Caesar had been killed wrongly. The mob was greedy as when they came to know that they were the heirs of Caesar, they were ready to avenge his death.

Question 31: What was the reaction of the mob of Rome when Antony uncovered the corpse of Caesar?

Answer: When Antony uncovered the corpse of Caesar, they were wild with rage and were ready to seek revenge against the conspirators.

Question 32: What was Caesar’s will?

Answer: Caesar’s will symbolised his kindness and benevolence. He left seventy-five drachmas for every citizen of Rome. He also left gardens and orchards of fruit for the Roman citizens and their children.

Question 33: Whose houses did the Roman mob wish to burn?

Answer: The Roman mob planned to burn the homes of the conspirators.

Question 34: Did Antonio’s plan succeed?

Answer: Yes, Antonio’s plan of turning the mob against the conspirators succeeded.

So, these were The Death of Julius Caesar Questions & Answers.