The Indomitable Sudha Murty Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Indomitable Sudha Murty Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Daddy Fell into the Pond, The Parrot Who Wouldn’t Talk and A Daughter’s Love so, you can check these posts as well.

The Indomitable Sudha Murty Questions & Answers

Question 1: Why had Sudha Murty not thought of taking up a job in India?

Answer: Sudha Murty had not thought of taking up a job in India because she was looking forward to going abroad to complete a doctorate in Computer Science. She had been offered scholarships from universities in the US.

Question 2: What did Sudha Murty spot one day on her way to her hostel at the IISc?

Answer: Sudha Murthy spotted an advertisement on the notice board. It was a job requirement notice from the famous automobile company, Telco.

Question 3: Write the content of her letter in your own words.

Answer: The letter stated that, The greatTatas are the pioneers. They have started the infrastructure industries in India, such as iron and steel, textiles and locomotives. They have always cared for higher education in India and established the prestigious Indian Institute of Science. So, how can they discriminate on the basis of gender.

Question 4: What was the elderly gentleman’s reason for not allowing women to apply?

Answer: The reason that he gave was that they had never employed any ladies on the shop floor. He said that their company was not a co-ed college; it was a factory. He appreciated her bright academic record but said that people like her should work in research laboratories.

Question 5: Read and answer the questions.

I was taken aback by the telegram.

(a) Who is ‘I’?

Answer: ‘I’ is Sudha Murty

(b) What ‘telegram’ is being spoken of?

Answer: Telegram related to job interview is spoken of. Telegram was sent to Sudha Murty in response to her letter written to JRD Tata about the injustice the company was practising. The telegram stated that she was to appear for an interview at Telco’s Pune facility at the company’s expense.

(c) Why was ‘I’ taken aback by it?

Answer: She was taken aback as she was not expecting a response from JRD Tata. In their advertisement, the company had specified that women need not apply for the job.

Question 6: How did Murty respond?

Answer: Murty said that the company must start somewhere to give opportunities to women otherwise no woman would ever be allowed to work in their factories.

Question 7: Why did Murty think that JRD Tata was a great man?

Answer: Murty thought that JRD was a great man because, despite being a very busy person, he valued one letter written by a young girl seeking justice.

Question 8: Write True or False:

(a) Sudha Murty did her Master’s degree in computer Science at Indian Institute of Science – True
(b) JRD Tata was the then chairman of Tata Group – False
(c) Murty was called for interview at Telco’s Mysore Office – False
(d) Murty was advised to work in research laboratories – True
(e) Murty failed the interview – False

Question 9: Read and answer the questions.

By then I knew for sure that I would not get the job?

(a) What ‘job’ is being spoken of here?

Answer: The job of an engineer at Telco is being spoken of here.

(b) Why did Murthy think that she would not get the job?

Answer: Murty thought she would not get the job because it had been specified that Telco would not accept applications from ladies.

(c) What happen at the ‘job’ interview?

Answer: At the job interview, she was told that Telco did not employ ladies to work on the shop floor. It was suggested that she should work in research laboratories. Sudha replied that Telco must start somewhere otherwise no woman would ever be able to work in their factories.

So, these were The Indomitable Sudha Murty Questions & Answers.