The Night I Met Einstein Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Night I Met Einstein Questions & Answers.

Written by Jerome Weidman, who was an American playwright and novelist. German-born physicist, Albert Einstein received the Nobel Prize in Physics in 1921. The chapter is about the day the narrator met Einstein. In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Mystery Of Bermuda Triangle and The Vagabond so, you can check these posts as well.

The Night I Met Einstein Questions & Answers

Question 1: Read the text given below and answer the questions:

“You’re not tone deaf.”

(a) Who said this to whom?

Answer: Einstein said this to the young man he met at the concert.

(b) Why did the listener think he was tone-deaf?

Answer: The listener thought so because he could not understand and appreciate classical music properly.

(c) How did the speaker conclude that the listener was not tone-deaf?

Answer: Einstein concluded this because he could see the young man enjoying Bing Crosby’s song to the fullest.

Question 2: Why was the young man not happy about the concert?

Answer: The young man was not happy about the concert because he could not enjoy and understand the music which was being played.

Question 3: Why did Einstein ask the young man if he liked Bach?

Answer: Einstein ask the young man if he liked Bach because he could see that the narrator did not enjoy the piano concert much and Bach was next in the line-up.

The Night I Met Einstein Questions & Answers

Question 4: Einstein asked the young man about the music he liked. Give reason.

Answer: Einstein asked the young man about the music he liked because he wanted the narrator to be comfortable and not feel out of place in the concert.

Question 5: Why did Einstein make the young man listen to other pieces of music?

Answer: Einstein made the young man listen to other pieces of music before telling him he was ready for Bach because he knew that he could make the young man understand and appreciate Bach’s symphonies that way.

Question 6: Read the text given below and answer the questions:

“I’m so sorry, Dr. Einstein,” she said, giving me a cold look, “that you missed so much.”

(a) Who said these words?

Answer: The hostess said these words.

(b) What had Dr. Einstein missed?

Answer: Dr. Einstein had missed Bach’s concert.

(c) Why did the hostess give the narrator a cold look?

Answer: The hostess gave the young man a cold look because she held him responsible for engaging Einstein and making him much of the concert.

The Night I Met Einstein Questions & Answers

Question 7: Do you think Einstein felt upset about missing a good concert? Give reasons for your answer.

Answer: Einstein did not regret missing the concert a bit as we found him saying, “My young friend here and I, however, were engaged in the greatest activity of which a human being is capable.”

This showed how much he valued teaching-learning activity.

Question 8: Do you think Einstein was a good teacher? Why do you think so?

Answer: Einstein was indeed a good teacher. He identified the weakness of the young man and devoted his time, effort and knowledge for helping him overcome his hesitation. These are the qualities of a good teacher.

Question 9: How does the narrator’s attitude and behaviour change after meeting Einstein? Draw a comparison in the attitude and behaviour of the narrator.

Answer:

Before meeting Einstein, the narrator was inconfident. He did not know about his own capability of understanding and appreciating classical music.

After meeting Einstein, he realized his strengths and became self-assured. He could now genuinely enjoy music and clap for it without hesitation.

So, these were The Night I Met Einstein Questions & Answers.