The Story of Sadako Sasaki Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Story of Sadako Sasaki Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Mister Fly, Sinbad The Sailor and The Story of Panna Dai so, you can check these posts as well.

The Story of Sadako Sasaki Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) What is the meaning of ‘Sadako’?

i. a peaceful child
ii. an honourable child
iii. a gritty child

(b) How old was Sadako when the atom bomb was dropped on Japan?

i. Two years old
ii. Three years old
iii. Four years old

(c) What was Sadako doing at the time of the explosion?

i. Playing in the park
ii. eating breakfast
iii. playing with toys

(d) What was Sadako’s younger brother’s name?

i. Eizi
ii. Mitsue
iii. Masahiro

(e) What was Sadako very good at?

i. Studies
ii. Art and craft
iii. Running

(f) How many cranes did Sadako want to make?

i. One hundred
ii. Five hundred
iii. One thousand

Question 2: Describe the terrifying scene when the atom bomb exploded.

Answer: It was the morning of 6th August 1945. There was a brilliant white flash, brighter than a thousand suns and with it shook everything. Rubble began falling as the walls of the house toppled, houses were seen burning here and there, and people were running around screaming.

Question 3: How did the Sasakis managed to save themselves?

Answer: Sasakis and her family, too, were thrown around. All of them escaped from the collapsed house and fled towards the river. Very soon, flames were leaping up in the area. Someone helped the family into a small boat to save them from the fires.

Question 4: How did Sadako take care of the house and her siblings?

Answer: While the parents were busy running the barber shop, the responsibility of keeping the house clean and taking care of the little ones fell on Sadako. Sadako was a healthy, energetic child and was gentle care taker of her younger ones. She entertained her younger brothers and sister with her singing.

The Story of Sadako Sasaki Questions & Answers

Question 5: How was Sadako as a child? What did her mother always say about her?

Answer: As a child, Sadako was healthy and energetic. He was born to be runner. Her mother always said that Sadako had learned to run before she could walk. During the class relay on the spring field day, Sadako was selected as team member.

Question 6: When did Sadako realize that something was wrong with her?

Answer: On the field day, Sadako ran with all the strength she had. But when the race was over, she felt strange and dizzy. She hardly heard someone cry, ‘your team has won!’

Question 7: What was Sadako diagnosed with? How did she get the disease?

Answer: Sadako was diagnosed with Leukaemia. She got the disease due to the effect of the bomb dropped ten years ago.

Question 8: What did Chizuko get as gift for Sadako? What did it lead to?

Answer: Chizuko got a bird named Crane made from folded gold paper as a gift for Sadako.

Question 9: What did Sadako’s friends do for her as a mark of respect?

Answer: They collected money and got Sadako’s statue built in the Hiroshima Peace Park.

Question 10: Read and answer the questions:

The Story of Sadako Sasaki Questions & Answers

(a) Who were the six members in the Sasaki family?

Answer: In Sasaki family there were Sadako’s father, mother, her younger sister Mitsui, brother Eiji and Mashiharo.

(b) Why did the responsibility of the house and the little ones fall on Sadako’s shoulder?

Answer: The parents were busy running the barber shop, the responsibility of keeping the house clean and tailing care of the little ones fell on Sadako.

(c) Was she able to take care of the house and the little ones?

Answer: Yes, she was a gentle caretaker of her little ones.

Question 11: Read and answer the questions:

The Story of Sadako Sasaki Questions & Answers

(a) Why did Sadako want to make a wish?

Answer: Sadako was aware that she was suffering from a fatal disease and would die soon. But she wished to get well and live on.

(b) Was Sadako able to make one thousand cranes? Why?

Answer: No, she was able to make only 644 cranes. Before she could make any more of them, she died.

(c) What happened to the rest of the cranes?

Answer: Her classmates folded the remaining 356 cranes and buried them with Sadako.

So, these were The Story of Sadako Sasaki Questions & Answers.