The Boy Who Flew Too High Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Boy Who Flew Too High Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Mister Fly, The Story of Sadako Sasaki and The Story of Panna Dai so, you can check these posts as well.

The Boy Who Flew Too High Questions & Answers

Word Galaxy

  • Ferocious – fierce
  • Labyrinth – maze
  • Fascination – interest
  • Pouch – small bag
  • Fastened – firmly fixed
  • Fluttered – flapped
  • Somersault – an acrobatic movement

Question 1: Who was Daedalus? What was his profession?

Answer: Daedalus was a clever inventor and he was a skillful architect by profession.

Question 2: Why did Daedalus travel to Crete?

Answer: Daedalus travelled to Crete because king Minos wanted to meet him.

Question 3: What did king Minos order Daedalus to do? Why?

Answer: King Minos ordered Daedalus to build a maze because he wanted to imprison a fearful monster called Minotaur.

Question 4: Why was it difficult for Daedalus and Icarus to escape from the tower?

Answer: It was difficult for Daedalus and Icarus to escape from the tower because it was very high and surrounded by the sea.

Question 5: Describe what Daedalus did to escape from the tower?

Answer: Daedalus made a beautiful pair of wings by laying a row of long feathers. Then, he laid a row of small feathers. He then sewed them together with linen thread and a needle. Finally, he softened some beeswax and fastened the row of feathers together with the wax. Daedalus tied the wings to his arms and shoulders with thin strips of leather, then he fluttered his wings. As the wings moved, he could feel himself lifting from the roof of the tower. Thus, he escaped from the tower like a bird.

Question 6: How dis Icarus feel when he flew for the first time?

Answer: When Icarus flew for the first time, he was overjoyed. He merrily circled around the tower and even did a somersault in the air.

The Boy Who Flew Too High Questions & Answers

Question 7: What instructions did Daedalus give Icarus about flying?

Answer: The instructions that Daedalus gave were don’t fly too low, too close to the waves, his feathers will get wet. Then, his wings will be too heavy to fly. And if he flies too high, the heat of the sun will melt the wax that holds his wings together.

Question 8: Why did Icarus meet a sad end? What lesson do we learn from the story?

Answer: Icarus met a sad end because he did not listen to his father’s advice. The lesson we learn from the story is that we should obey our elders and listen to them properly.

Question 9: Read and answer the questions:
‘King Minos may rule the land and the sea, but he does not rule the air!’

(a) Where is the speaker?

Answer: The speaker is in high towers.

(b) What inspired the speaker to say so?

Answer: Daedalus was inspired by the seagulls and eagles who were soaring and gliding through the air.

(c) What do you think the speaker has in mind?

Answer: I think the speaker thought that King Minos may catch him on land and water but he can’t catch him in air if he escapes from the tower like a bird.

The Boy Who Flew Too High Questions & Answers

Question 10: Read and answer the questions:
‘O mighty king, my work is done, and I wish to return to Greece with my son.’

(a) Who is the speaker? Where is he?

Answer: The speaker is Daedalus. He was in Crete.

(b) What work is the speaker referring to?

Answer: The work is of building a maze in order to imprison Minotaur is referring to here.

(c) Was the speaker allowed by the king to return to Greece.? Why/ Why not?

Answer: No, the speaker was not allowed to return to Greece because he was knowing the secret of the labyrinth and he might tell somebody how to find the way through the twisting passageways so, he was imprisoned.

Question 11: Read and answer the questions:
‘Son, I have a lot to learn about flying. And you have much to learn about obeying your father!’

(a) Who said this to whom?

Answer: Daedalus said this to his son Icarus.

(b) Why did the speaker say that he had a lot to learn about flying?

Answer: The speaker said this because he knew that he was a human not a bird and there were still many techniques to be learnt.

(c) Why did the speaker remind his son that he had much to learn about obeying?

Answer: The speaker reminded his son that he had much to learn about obeying he wasn’t paying attention to what his father said. He was over excited when he first flew and he did a somersault ignoring his father’s directions.

Question 12: Write True or False:

(a) Daedalus was a great warrior – False
(b) Daedalus lived in ancient Greece – True
(c) Daedalus built a magnificent maze – True
(d) Minotaur was the king of Crete – False
(e) Daedalus and Icarus were imprisoned on an island – True
(f) The seagulls inspired the idea to escape from the tower – True
(g) Icarus did a somersault in the air – True
(h) Icarus lost his life because he didn’t listen to his father – True

So, these were The Boy Who Flew Too High Questions & Answers.