Monday Morning Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Monday Morning Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Godfrey Gordon Gustavus Gore, The Selfish Giant and Christmas With Cratchits so, you can check these posts as well.

Monday Morning Questions & Answers

Word Galaxy

  • Scanned – observed or analysed closely
  • Colic – a severe pain in the abdomen
  • Ailment – a minor illness
  • Snort – to produce a loud sound by sudden forcing of breath through the nose
  • Feeble – weak, lacking in strength

Question 1: Fill in the blanks:

(a) Tom’s hope to stay home on account of sore toe pain soon disappeared.
(b) He decided to keep his tooth problem in reserve else his aunt’s treatment of it would hurt him.
(c) Sid slept unaware of Tom’s intentions and actions.
(d) Sid was alarmed and anxious on seeing Tom’s condition.
(e) Sid declared to Aunt Polly that Tom was dying.
(f) Accompanied by Mary and Sid, Aunt Polly rushed to check on Tom.
(g) When told to stop acting about his aches and pains, Tom felt a little foolish.
(h) Aunt Polly realised that the entire scene had been staged by Tom to go fishing instead of to school.

Question 2: Write True or False:

(a) School life was fun for Tom – False
(b) Tom tried very hard to find some ailment as an excuse to be absent from school – True
(c) Tom decided to use his sore toe inspired by the tale of another man’s battle with an illness that could have caused him to lose a finger – True
(d) Sid deliberately remained unaware of Tom’s supposed misery – False
(e) Tom had to disturb Sid’s sleep in order to make him notice his painful condition – True
(f) Tom pretended that he was leaving the world with no grudges against anyone – True
(g) On being informed that his toe was ‘mortified’ the aunt was angry with Tom – False
(h) Dental instruments were used by the aunt to restore the well-being of Tom – False

Question 3: Why Tom was always found to be miserable on a Monday morning?

Answer: Tom was miserable on Monday Morning because he did not want to go to the school.

Question 4: Which lucky condition did he discover about himself while scanning his body for some illness?

Answer: While scanning his body for some illness luckily, he discovered one of his upper front tooth was loose.

Question 5: What left Tom panting?

Answer: Tom groaned louder and fancied that he began to feel pain in the toe however, there was no result from Sid. Tom was panting with his exertions by this time.

Monday Morning Questions & Answers

Question 6: What made Tom lose his patience with Sid and wake him up?

Answer: Since Sid continued to snore on despite the groans produced by Tom, the latter woke him up.

Question 7: Why did Tom ask Sid not to joggle him?

Answer: Tom asked Sid not to joggle him because Tom wanted to keep up his act of near-death pain before Sid.

Question 8: How did Sid feel on hearing Tom groaning with pain?

Answer: Sid became anxious and rushed to call Aunt Polly.

Question 9: Read and answer the questions:

‘What’s the matter with you – what is the matter with you, child?’

(a) Who is the speaker? Who is being spoken to? Name the others present.

Answer: Aunt Polly is talking to Tom. Sid and Mary are also present at that moment.

(b) What had been communicated to the speaker and by whom?

Answer: Sid had informed Aunt Polly that Tom was dying.

(c) What did the child reply to the question asked by the speaker?

Answer: Tom said, ‘Oh Auntie, my sore toe is mortified.’

(d) What advice was offered by the speaker to the child?

Answer: Aunt Polly asked Tom to shut up the nonsense and get out of the bed.

(e) Briefly describe the procedure conducted by the speaker along with Mary.

Answer: The old lady tied one end of the silk thread to Tom’s tooth and the other to the bedpost. Then, she seized the chunk of fire and suddenly thrust it almost into the boy’s face. The tooth hung dangling by the bedpost now.

(f) What intentions of the child were discovered by the speaker?

Answer: Aunt Polly discovered that Tom was lying because he wanted to stay back home and go fishing instead of school.

Question 10: What was to be handed over to the new girl who had recently come to town?

Answer: The window sash and the cat were to be handed over to the new girl that had come to town.

Question 11: How do we know that Aunt Polly was very concerned when informed by Sid that Tom was dying?

Answer: As soon as, Aunt Polly came to hear of Tom’s pain, she came running with Sid and Mary.

So, these were Monday Morning Questions & Answers.