The Swiss Family Robinson – The Last of the Wreck Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Swiss Family Robinson – The Last of the Wreck Questions & Answers.

The Swiss Family Robinson is a novel written by Swiss Pastor, Johan David Wyss. It aims at teaching people values like determination, self-reliance, co-operation, love for your family and prudent use of resources.  I have also shared the questions and answers of The Swiss Family Robinson – The Sledge, We Relocate To The Forest and Setting In The Giant Tree so, you can check these posts as well.

The Swiss Family Robinson – The Last of the Wreck Questions & Answers

Question 1: What was the narrator’s first thought next morning?

Answer: His first thought was to fetch the sledge from the wood.

Question 2: Why did the narrator leave the sledge in the woods?

Answer: The narrator left the sledge in the woods because he wanted to go a little further into the land to ascertain if there was anything useful for them beyond the wall of rocks.

Question 3: What did they find on their journey towards the sledge?

Answer: They found a pretty grove whose branches were loaded with berries covered with sticky wax.

Question 4: How did the narrator find India rubber?

Answer: While they were busy picking berries another tree caught the narrator’s attention. He noticed that the fruit it bore resembled the wild figs. The trunk of the tree oozed gum which became immediately hardened by the air. Fritz collected some of it and as they continued their journey, he pulled it like elastic. It quickly dawned upon the narrator that it was in fact India rubber which would be very useful to them.

Question 5: What made it almost impossible for them to proceed further?

Answer: The thick bushes of bamboo made it almost impossible for them to proceed further.

The Swiss Family Robinson – The Last of the Wreck Questions & Answers

Question 6: How did the narrator make candles?

Answer: He put as many berries into the vessel as it would contain and set it on a moderate flame. His wife helped him make some wicks with the thread from the sail cloth.  When they noticed the oily matter rise to the top, they skimmed it off and put it into a separate vessel. They continued this process till they had produced a considerable quantity of wax. Then, they dipped the wicks one by one into it and hung them on the bushes to harden. They burnt one of the candles that evening and were very satisfied with the light it produced. 

Question 7: What encouraged them to make butter?

Answer: Their success with making candles encouraged them to make butter.

Question 8: How did they turn the cream into butter?

Answer: The narrator emptied a large gourd and filled it with cream. He then placed it on a piece of sail cloth with four corners and tied each corner to a stake and requested his boys to stand beside it and shake it. The boys performed the task while singing and laughing and within an hour the cream had turned into butter.

Question 9: Why did the narrator want to construct a cart?

Answer: The narrator wanted to construct a cart as the sledge caused him much fatigue to load and draw.

Question 10: Why did the narrator think of blowing up the wreck?

Answer: After the last trip to the wreck, the narrator decided to blow up the wreck so that the timbers might themselves drift ashore.

The Swiss Family Robinson – The Last of the Wreck Questions & Answers

Question 11: What did the narrator and his three sons get from the wreck?

Answer: The narrator and his three sons brought a chest of clothes and whatever remained of the ammunition such as powder and shot from the wreck. They collected things like doors, windows, locks and bolts from the wreck and brought them ashore.

Question 12: What were the three important discoveries made by the narrator and his son?

Answer: The narrator and his son discovered some berries that were covered with wax. The wax of these berries when boiled could be used to make candles. Then they found a tree that bore fruits that looked like wild figs. The trunk of these trees oozed gum which became immediately hardened by the air. They discovered that the tree was India rubber. Finally, they spotted some trees that looked like sago palm. On tasting it the narrator discovered that it was indeed sago that they had eaten in Europe. These were the three important discoveries made by the narrator and his son.

Question 13: What did the narrator and his family do to help them secure a settled life on the island?

Answer: The narrator and his sons went back to fetch the sledge in the wood. That is when they found a groove of berries. These berries could be used to make wax for candles. They also found a tree which produced rubber which could be of much use to them as they live on the island. They found a tree of sago palm which yielded sago that the narrator had eaten while he was in Europe. The family together made candles out of the wax. These candles were later used to light up the evening. They also came up with a method of making butter. The narrator also constructed a cart to replace the sledge. They planted trees like almond, lemon, mulberry, etc. around their home to give it shade and security. The narrator finally returned to the wreck one last time to collect all that was left on it and to blow it up at last.

Question 14: What happened to the Robinson family members in the end?

Answer: The Robinson family settled on the island. After many years Fritz found a girl named Jenny Montrose who was lost and was the daughter of a British officer. When an English ship came in search of Jenny, the Robinson family shared all their experiences with the crew. Fritz accompanied Jenny to England and later married her. Franz also accompanied them. Mr. Wolston who was a co-passenger in the English ship settled on the island as their neighbor. The author sent peal, corals, furs and spices to his sons so that they could settle and do well while in England. The remaining family: the author, his wife and two sons stayed back and lead a life of contentment on the island.

Question 15: From the chapter ‘The Last of the Wreck’, how can we conclude that the Robinson family was knowledgeable and innovative?

Answer: In the chapter ‘The Last of the Wreck’, various instances depict that the Robinson family was knowledgeable and innovative. The author and his son were able to identify the bushes of the trees which bore berries to make wax. They used their experience and innovative thinking in making a candle out of the wax. They were able to identify the rubber tree and sago palm which they were later able to put to use. They quenched their thirst with sugarcanes. They were successful in making butter using the large gourd that they had picked up during their expedition. They constructed a cart to help them move and planted seeds of trees which would thrive on sunlight and grow up to give them shade.

So, these were The Swiss Family Robinson – The Last of the Wreck Questions & Answers.