The Birth of The Seasons Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Birth of The Seasons Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Leisure, Down The Rabbit Hole and Abraham Lincoln’s Letter To His Son’s Principal so, you can check these posts as well.

The Birth of The Seasons Questions & Answers

Question 1: What kind of a person was Goddess Ceres? When was she most happy?

Answer: Goddess Ceres was a loving, doting and extremely protective mother. When angry she would kill all the crops and that is why everyone tried to keep her happy.

She was the happiest when she was with her daughter, Proserpine.

Question 2: Read and answer the questions:

“My daughter needs my help.”

(a) Who is the speaker here?

Answer: The speaker is Goddess Ceres.

(b) Who is the daughter?

Answer: The daughter is Proserpine.

(c) What did the speaker do when Pluto took her daughter away?

Answer: When Goddess Ceres could not find her daughter, she declared that no crops would grow and famine would destroy mankind.

Question 3: Where was Pluto from? Describe his kingdom.

Answer: Pluto was the king of underworld. His kingdom was strange, dark and gloomy. The sun never shone and the only light was from the underground fires. There were black lakes and large caves.

Question 4: What did Pluto do after he fell in love with Proserpine?

Answer: As Pluto fell in love with Proserpine, he carried her away on his chariot forcibly and took her to his kingdom. He wanted to marry her and make her his queen.

Question 5: Why didn’t Proserpine eat anything in Pluto’s kingdom?

Answer: Proserpine did not eat anything in Pluto’s kingdom because she was scared that if she ate there then, she would never be able to leave that kingdom. Even if she left, she would have to come back there again.

The Birth of The Seasons Questions & Answers

Question 6: Read and answer the questions:

“I have never known hunger such as I feel now.”

(a) Who is the speaker here?

Answer: The speaker is Proserpine.

(b) Why is she hungry?

Answer: She was hungry because she had not eaten anything since the time she had arrived in Pluto’s kingdom.

(c) What made the speaker feel this way?

Answer: Proserpine never ate anything in Pluto’s kingdom because she was scared that if she ate then, she would never be able to leave Pluto’s kingdom. Even if she leaves, she would have to come back there again.

Question 7: What did Ceres do when Pluto took her daughter away?

Answer: After Pluto took Goddess Ceres’ daughter away, she declared that nothing on Earth would grow until Proserpine was returned to her. The Earth would be uncultivable and crops would die. Famine would destroy all mankind and there would be none to honour the Gods.

Question 8: What kind of a mother was Ceres? Was her act of destroying the crops and bringing on famine justified?

Answer: Ceres was a very loving and caring mother. She found happiness in her daughter’s smile and was happy to just be with her. She would become very angry if her daughter was troubled and became merciless in those occasions.

Her act of destroying the crops bringing on famine was not justified because by doing so she brought suffering and grief to the common people who were not responsible for Proserpine’s unhappiness. People suffered for no fault of theirs.

Question 9: How was Jupiter different from his brother Pluto?

Answer: Jupiter was different from his brother Pluto in many ways. Jupiter was hard working, helpful and always a positive person. His kingdom was bright, beautiful and cheery. On the other hand, Pluto was the king of the underworld and he liked darkness, gloominess all around. The sun never shone in his kingdom and it had dark lakes and great caves. Mere visiting his own temples in the world above made him cringe and faint. All these show Pluto as dark and negative, different from Jupiter, his brother.

Question 10: Do you think Mercury was a smart negotiator? Give reasons for your answer.

Answer: Yes, Mercury was a smart negotiator because he managed to strike a deal to which all three parties – Pluto, Ceres and Prosepine agreed. They were all satisfied with the terms and thus, mankind was saved.

So, these were The Birth of The Seasons Questions & Answers.