A New Flower Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A New Flower Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Birth of The Seasons, Leisure and Chuskit Goes to School so, you can check these posts as well.

A New Flower Questions & Answers

Question 1: Describe the weather in the Himalayas on the first day of spring.

Answer: A cold wind hummed and whistled through the pines, while dark rain clouds were swept along by the west wind only to be thrust back by the east wind.

Question 2: Where was Usha coming from and what had she done to keep her hair from blowing?

Answer: Usha was hurrying back from school. She had tied a scarf round her head to keep her hair from blowing.

Question 3: What did the flower that Usha showed to the writer looked like?

Answer: It was a single, butter-yellow blossom and it stood out like a bright star against the drab winter grass.

Question 4: What are the various seasons described in the story? Write some of the words that are used to describe the seasons.

Answer: The various seasons are – Summer and Autumn; with their own more showy blooms, Winter; with cold winds blowing from all directions.

Question 5: What did the writer find when he went to see the flower, the day after it had rained?

Answer: The writer found that the flower had disappeared in the storm. But two other buds, unnoticed by Usha and him the day before, had opened. It was as though two tiny stars had fallen to Earth.

Question 6: How did Usha drive the goats away?

Answer: Usha unfurled her pretty blue umbrella and advanced on the goat shouting at it in goat language.

Question 7: What kind of a person, do you think, is the narrator?

Answer: The narrator who is telling the story is a free-lance writer. He is very fond of nature. He is also friendly and can easily become friends with a small school going child. He likes flowers very much and doesn’t want to harm them. The narrator in true sense is a nature lover but knows his limitations as a human being.

Question 8: What do you think the phrase “My dignity was saved” means? Why does the narrator think that his dignity was saved by Usha?

Answer: The phrase “My dignity was saved” means that he did not have to run away from an angry-looking goat in front of a small girl. The narrator thinks his dignity was saved by Usha because she used an umbrella to shoo away the goat and also spoke to it in goat-language.

Question 9: Why did Usha and the writer forget about the flowers as the days became warmer?

Answer: As the days became warmer, the flowers faded and finally disappeared. Both of them forgot due to their daily chores. Like Usha had her lessons and exams to worry about, the narrator had other mundane worries like paying rent, electric bills, etc.

Question 10: Read and answer the questions:

“Shall I pick it for you?”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: These words were said by Usha to the narrator.

(b) What does the word ‘it’ refer to?

Answer: The word ‘it’ refers to a single, butter-yellow blossom, a flower growing on the hillside.

(c) What reply did the listener give?

Answer: The listener said not to pick it up to Usha, as it maybe the only one of its kind.

Question 11: Read and answer the questions:

“May it multiply!”

(a) What does ‘it’ refer to?

Answer: The word ‘it’ refers to a single, butter-yellow coloured flower.

(b) What does ‘multiply’ mean here?

Answer: Here ‘multiply’ means to increase greatly in number.

(c) What were the adversities despite which ‘it’ flourished?

Answer: The adversities for the flower were extreme nature and animals.

So, these were A New Flower Questions & Answers.