Cooking With Salt Water Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Cooking With Salt Water Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Friends and Companions, The Elephant’s Child and Questions At Night so, you can check these posts as well.

Cooking With Salt Water Questions & Answers

Question 1: Why was Amara frightened?

Answer: Amara was frightened because the sea appeared larger than she had thought and was afraid that she would offend the sea by taking salt water from it.

Question 2: How did Amara manage to walk on her return journey?

Answer: Amara managed to walk with the help of a heavy walking stick on her return journey.

Question 3: What did Amara hope?

Answer: Amara hoped that the sea would not miss the gourd full of salt water that she had taken from it.

Question 4: At what point of time did Amara reach the lookout point?

Answer: At midday, Amara reached the lookout point, halfway up the mountain.

Question 5: Why was the old woman greatly relieved?

Answer: The old woman was greatly relieved as she had filled the sea again with the salt water she had taken earlier.

Question 6: Describe how Amara’s fear of the sea was calmed.

Answer: Amara tried not to stand too close to the sea but it was high tide, cool water lapped her dusty feet. The soothing sound of the sea like a giant sea shell, pressed to her ear and helped her to calm her fear of the sea.

Question 7: What did Amara do and think once she reached the lookout point?

Answer: Amara, at midday, reached the lookout point. She was exhausted and put her burden down in order to rest and thought to herself that she would reach home before night fall. She also thought of giving thanks to the sea for the salt water.

Question 8: What happened after?

(a) Amara’s gourd was full of sea water?

Answer: When Amara’s gourd was full of sea water, she stopped up the hole with banana leaves and slung the gourd onto her back.

(b) Amara turned to look at the sea?

Answer: Amara screamed as the sea had shrunk. It was bare sand as far as she could see.

(c) Amara’s feet finally touched the sand?

Answer: She walked out to the water’s edge and emptied the gourd into the sea.

Question 9: When Amara say the following words?

(a) “Thank you for your generosity”?

Answer: Amara said, “Thank you for your generosity” when the sea allowed her to take salt water.

(b) “I hope chief sea won’t miss the salt water I have taken”?

Answer: Amara said, “I hope chief sea won’t miss the salt water I have taken” after collecting the salt water from the sea.

(c) “I didn’t mean to take so much, chief sea”?

Answer: Amara said, “I didn’t mean to take so much, chief sea” when she saw that the sea had shrunk.

So, these were Cooking With Salt Water Questions & Answers.