Proserpine and Pluto Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Proserpine and Pluto Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of A Chameleon Named Henry, Uncle Ken At The Wicket and Adventures of Don Quixote so, you can check these posts as well.

Proserpine and Pluto Questions & Answers

Word Galaxy

  • Distraught – very worried and upset
  • Desperation – completely without hope
  • Nymph – a spirit of nature in the form of a beautiful young girl
  • Hurled – threw with great force
  • Underworld – the Kingdom of the dead
  • Immortal – that lives forever
  • Yearned – longed for

Question 1: Where did Greek and Roman gods and goddesses live?

Answer: According to Greek and Roman mythology, their gods and goddesses lived on top of Mt. Olympus in Greece.

Question 2: Who was Proserpine?

Answer: Proserpine was the beautiful daughter of Ceres, Goddess of agriculture and harvest on earth.

Question 3: How would Ceres and Proserpine spend the day away from each other?

Answer: Ceres would be busy the entire day and return to the loving arms of her darling daughter only in the evenings. While Ceres was away, Proserpine would amuse herself playing with her nymph companions and would hurry home in order to welcome her dear mother, as she returned home after seeing the crops across the earth.

Question 4: Why were Proserpine and her nymph friends plucking flowers?

Answer: Proserpine with her nymph friends were plucking violets and daisies by the lake, to make garlands with.

Question 5: What was Proserpine doing when Pluto saw her for the first time?

Answer: Proserpine with her nymph friends were plucking violets and daisies by the lake, to make garlands with. Proserpine was laughing with delight as she ran to the other side of the lake, leaving her friends far behind. This was the time when Pluto saw her for the first time.

Question 6: Read and answer the questions:

“I will take her away…….”

(a) Who is the speaker?

Answer: Pluto is the speaker.

(b) Describe the speaker.

Answer: The speaker is the dark and handsome God of the Underworld.

(c) Who is ‘her’? Describe ‘her’.

Answer: ‘Her’ is Proserpine. With blue eyes and golden hair, she is the beautiful daughter of Ceres, the Goddess of agriculture and harvest on earth.

Question 7: Why did Pluto kidnap Proserpine?

Answer: Pluto kidnapped Proserpine because the moment he saw Proserpine, he fell instantly in love with her and decided to make her his wife, the Queen of the Underworld.

Question 8: What did Pluto do immediately after saying ‘I will take her away’?

Answer: Immediately after saying ‘I will take her away’, quick as lightning, Pluto drove his chariot close to Proserpine, scooped her into his arms, threw the startled girl on the seat of his chariot and hurled it down into the darkest depths of the underworld, taking the lovely Proserpine with him.

Proserpine and Pluto Questions & Answers

Question 9: Why did Proserpine’s companions not know what had happened?

Answer: Proserpine’s companions did not know what had happened because while plucking the flowers, Proserpine ran to the other side of the lake leaving her friends far behind and then, from there Pluto took Proserpine into the darkest depths of the underworld. Her friends looked for her then deciding that she must have gone home, went away too.

Question 10: What did Proserpine’s mother do when she did not find her daughter anywhere?

Answer: When her mother returned home and did not find Proserpine, she looked for her here and there and then searched the entire neighbourhood.

Question 11: Who succeeded in convincing Pluto and what decision was made in the end?

Answer: Mercury, God of Flight succeeded in convincing Pluto. The decision made was that if Pluto was to marry Proserpine, she would live with him for four months of the year since she had eaten four seeds of the pomegranate fruit and the rest of the year, she would live with her mother on earth.

Question 12: How does Ceres welcome Proserpine back on earth ever year?

Answer: Mother Ceres welcomes Proserpine back on earth with the season of spring with its fresh, green leaves, buds and flowers on every tree, green grass covering the earth like a carpet, the sun shining down brightly and birds chirping on every tree.

Question 13: State two instances which tell us that Pluto loved his wife, Proserpine dearly.

Answer: Two instances which tell us that Pluto loved his wife, Proserpine dearly are:

  • Pluto lovingly fed weak and hungry Proserpine.
  • Since Proserpine yearned to be with her mother, he agreed to live with Proserpine only for four months and allowed her to live with her mother for the rest of the year.

Question 14: How is the mother described in the story as she searches for her daughter throughout the earth? Why do we feel sorry for her?

Answer: A flaming torch in her hand, eyes flowing with tears, the sorrowing mother searched for her daughter throughout the earth. She walked the earth, making a desert at every step. We feel sorry for her because when she failed to find her daughter, the goddess fell on her knees and begged desperately for help to the king of the gods, Jupiter.

Question 15: Which season described in the story appeals to you most? Why?

Answer: Spring season appeals to me the most because during this time fresh, green leaves and buds cover every tree, the grass grows and covers the earth like a green carpet, the sun shines down brightly, birds chirp on every tree and there is beauty and greenery everywhere.

Question 16: Answer in one word:

(a) Who was the king of the heavens?

Answer: Jupiter

(b) Who ran to the other side of the lake?

Answer: Proserpine

(c) Who fell in love with Proserpine?

Answer: Pluto, the dark and handsome God of the Underworld.

(d) Who cried out for help to Jupiter?

Answer: Ceres, the Goddess of agriculture and harvest on earth.

(e) How many horses were drawing the chariot?

Answer: Four

(f) What was the name of Jupiter’s youngest son?

Answer: Mercury, God of Flight

(g) Who searched for Proserpine in every corner of the earth?

Answer: Ceres, the Goddess of agriculture and harvest on earth.

(h) How many seeds of the pomegranate fruit did Proserpine eat?

Answer: Four

(i) During which season does Proserpine reside with Pluto?

Answer: Winter

So, these were Proserpine and Pluto Questions & Answers.