The Throne Of Justice Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Throne Of Justice Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Wizard of Oz – 1, The Wizard of Oz – 2 and The Great Adventure so, you can check these posts as well.

The Throne Of Justice Questions & Answers

Question 1: Choose the correct answer:

(a) The large______looked like a king’s judgement seat.

i. mound
ii. chair
iii. rock

(b) The King had asked the priest to

i. closely examine the throne.
ii. find an auspicious date for him to sit on the throne.
iii. clean and polish the throne

(c) It was very strange that as soon as someone sat on the throne, he

i. acted like an old man.
ii. acted like a clever man.
iii. became serious and stern just like a king.

(d) On looking closely, the King saw the carvings of_______

i. garudas
ii. peacocks
iii. eagles

Question 2: Write True or False:

(a) The village cowherds played the game of hide-and-seek – False
(b) The king was able to sit on the throne – False
(c) The cowherd on the judgement seat took a fair decision – True
(d) The throne had twenty-four garudas – True
(e) The King was never unjust or cruel to any living being – False

Question 3: What type of game was played by the cowherds? Describe it.

Answer: The cowherds played the game of having trials. One of them acted like a King while the others acted like people having quarrels.

Question 4: Why did the King ask his men to dig up the ground?

Answer: The King asked his men to dig up the ground because he wanted to get the throne of King Vikramaditya.

Question 5: What happened when the King was about to sit on the throne?

Answer: When the King was about to sit on the throne, one of the twenty-four garudas stopped him and asked a question.

The Throne Of Justice Questions & Answers

Question 6: What had happened twenty-three other times when the King went to sit on the throne?

Answer: Each time the King went to sit on the throne, one of the garudas stopped him to ask a question. It had happened twenty-three times before the King proceeded for the twenty-fourth time.

Question 7: Read and answer the questions:
“This time, I am not going to ask the same question.”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: The last garuda said these words to the King.

(b) What was the ‘question’ referred to here?

Answer: The question was, “Are you really worthy of sitting on this throne?”

(c) What was the new question that was asked?

Answer: The new question to the King was whether he had understood why the garudas asked him if he had been cruel or unjust.

(d) What happened next?

Answer: The King said that he had understood that the cowherd was permitted to sit on the throne as he was pure at heart and he had never been cruel or unjust. He announced that he would not sit on the throne and would rather try to become wise and just in all his actions.

Question 8: “Only a person who has a pure heart can sit on this throne.” What does the garuda mean to say here?

Answer: The garuda meant to say that just sitting on the throne of King Vikramaditya would not make anyone wise and just ruler. To sit on it, one should have been wise in one’s actions.

Question 9: Why was the young cowherd allowed to sit on the throne of King Vikramaditya?

Answer: The young cowherd was allowed to sit on the throne because he was pure at heart and he had never been cruel or unjust.

Question 10: Why do you think the King wanted the throne?

Answer: The King wanted the throne because it could help him to become a better king.

Question 11: Why do you think the King could not sit on the throne even after fasting and praying for many days?

Answer: He could not sit on the throne because though unaware, he might have been cruel and unjust at times.

So, these were The Throne Of Justice Questions & Answers.