A Clean India – A Campaign of Promise Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Clean India – A Campaign of Promise Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared the questions & answers of The Selfish Giant and Haroo the Croc so, make sure to check these posts as well.

A Clean India – A Campaign of Promise Questions & Answers

Question 1: What is the Swachh Bharat Abhiyan?

Answer: The Swachh Bharat Abhiyan is the Clean India Mission. It was launched by the government on the eve of the Gandhi Jayanti in 2014 to realise the dream Gandhiji had of a clean India.

Question 2: How do you know that the Swachh Bharat Abhiyan is a big cleanliness drive?

Answer: The Swachh Bharat Abhiyan is a big cleanliness drive because almost three million employees and school and college students participated in the event. People came together to clean their neighbourhood and cities and to transform India into a clean and disease-free nation.

Question 3: What was Gandhiji’s ideology about cleanliness?

Answer: Gandhiji said that cleanliness and hygiene is of utmost importance and that people should keep their homes and cities clean.

Question 4: How have the different states benefitted from the Swachh Bharat Abhiyan?

Answer: The residents of villages in Rajasthan had individual toilets in their homes. The river banks were cleaned by the villagers in Madhya Pradesh to get clean drinking water. Garbage was cleaned and toilets were built in those places. A waste management plan was implemented by the villagers in Kerala. Waste bins and biogas plants were set up. This village is a role model in Kerala for its solid waste management.

A Clean India – A Campaign of Promise Questions & Answers

Question 5: When did the RWA realise the importance of clean surroundings?

Answer: The RWA(Residents’ Welfare Association) realised the importance of clean surroundings when all the workers of the city went on a strike. There were dumps of garbage and litter everywhere which not only looked horrible but were also a warning of the diseases that could affect them.

Question 6: How did Anju participate in this drive?

Answer: Anju participated in this drive by cleaning the locality with the other residents of the area every Sunday.

Question 7: What are the values and benefits that one gets while participating in such kind of cleanliness drives/events?

Answer: When you clean your surroundings with your neighbours, you have a sense of belonging to the locality and you develop friendly feelings towards them. This in turn helps to bind the residents of a locality through a common objective and it leads to a well-knit community where people co-operate and support each other. When such communities are created, the nation becomes stronger despite all the differences that may exist. People join hands to work for the progress and development of the nation.

Question 8: Why do you think people care to keep their homes clean but litter the streets?

Answer: According to me, people care to keep their homes clean but litter the streets because they don’t feel a sense of responsibility towards the neighbourhood, city or the environment. They do not feel themselves a part of the society and have no sense of involvement at all.

So, these were A Clean India – A Campaign of Promise Questions & Answers.