A Tale Of Two Birds Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Tale Of Two Birds Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Who Did Patrick’s Homework, A Teacher For All Seasons and Where The Mind is Without Fear so, you can check these posts as well.

A Tale Of Two Birds Questions & Answers

Word Galaxy

  • Forest – Jungle
  • Little ones – Babies
  • Shady – Shielded from sun
  • Storm – Wild wind
  • Hit – Struck
  • Thunder – Roar of clouds
  • Fortunately – Luckily
  • Gang – Group
  • Landed – Came down
  • Robbers – those who loot others
  • Distance – Space between two places
  • Tired – Exhausted
  • Hunt – to prey
  • Got off – Came down
  • Suddenly – Unexpectedly
  • Voice – Sound of human beings
  • Amazed – Astonished
  • Jewels – Precious stones
  • Faint – Dim

Question 1: How did the two baby birds get separated?

Answer: The two baby birds lived with their mother in a nest in a tall and shady tree in a forest. One day, there was a big storm with thunder, lightning and rain. A big, heavy branch hit the nest and killed the mother bird. The strong wind blew the two baby birds away to the other side of the forest. One of them came down near a cave and the other one landed outside a rishi’s ashram and hence got separated them from each other.

Question 2: Where did each of them find a home?

Answer: When the strong wind blew them to the other side of the forest, one of the baby birds came down near a cave where a gang of robbers lived, and the other one landed outside a rishi’s ashram. Thus, they found two different homes.

Question 3: What did the first bird say to the stranger?

Answer: The stranger referred here is the King, who sat under a tree as he was tired after riding deep in the forest. He heard the first bird call the robbers to come quickly and rob the King of his jewels and his horse.

Question 4: What did the second bird say to him?

Answer: The second bird welcomed the King to the ashram. He requested him to go inside the ashram, take some rest, have cold water from the pot and make himself comfortable. He further answered the King affirmatively that the first bird is his brother, he has made friends with robbers and so he talks like them.

Question 5: How did the king meet the first bird in the forest?

Answer: The king became very tired in the forest after following a deer. He sat down under a tree. He looked up and saw a brown bird who was calling robbers to take away his jewels and horse.

A Tale Of Two Birds Questions & Answers

Question 6: What did the king tell the Rishi about those birds?

Answer: The king told the Rishi that the two birds behaved in a different way with him though they looked the same. The king was amazed after meeting the two birds in the forest.

Question 7: Why the king was amazed after meeting two birds?

Answer: The king was amazed to see different behaviors of two birds who were looking alike.

Question 8: Describe the king’s encounter with those birds in the forest.

Answer: The king came to the forest to hunt. He followed a deer and lost his way. He became tired and sat under a tree. He was shocked when he heard that a brown bird called robbers to take his jewels away. He became afraid and ran away from the place. The king reached the ashram and sat down under another tree. A bird welcomed him and asked him to take rest. The bird told him to have some water and make himself comfortable. He noticed that the bird looked like the same brown bird. The bird told the king that the brown bird was his brother and lives with robbers.

Question 9: How did the rishi explain the different ways in which the birds behaved?

Answer: The king was surprised that even though the two birds looked alike, they were so different in their behaviour. The rishi explained that the first bird has always heard the robbers talking and imitates like them and talks about robbing people, whereas the second bird has always heard him (the rishi) and welcomes people at the ashram. This shows that both the birds depict different behaviour due to the company in which they lived.

Question 10: Which one of the following sums up the story best?

(i) A bird in hand is worth two in the bush.
(ii) One is known by the company one keeps.
(iii) A friend in need is a friend indeed.

Answer: (ii) One is known by the company one keeps.

Question 11: Do you agree that a person is known by the company he keeps? Give reasons to support your answer.

Answer: Yes, a person is known by the company he keeps, In the story, the two birds got separated due to strong wind and one lived with robbers and the other stayed outside an ashram. The first bird imitated the robbers and it learnt bad things from them. It talked about robbing and harming people. The second bird repeated what it learnt at the ashram and talked about helping people. It welcomed the king and offered him water and requested him to take rest. Both of them behaved differently through they looked the same due to difference in their upbringing.

So, these were A Tale Of Two Birds Questions & Answers.