A Trip to the Moon Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Trip to the Moon Questions & Answers.

In my previous post, I have shared the questions & answers of The Little Doll and The Greek Legend of Arachne so, you can check these posts as well.

A Trip to the Moon Questions & Answers

Word Galaxy

  • Astonishment – feeling of being very surprised
  • Craters – large hollows on the surface of the moon
  • Recalled – remembered
  • Appealed – found attractive and interesting
  • Glimpse – see something for a very short time
  • Soared – moved quickly into the sky
  • Vowed – Made a serious promise
  • Startled – suddenly surprised
  • Scattered – far apart from each other in different directions
  • Excited – very enthusiastic and eager
  • Sphere – ball, globe
  • Relatives – members of a family
  • Wonderful – extremely good
  • Creatures – animals, as different from human beings
  • Strange – unusual or surprising
  • Valley – a low area of land between hills or mountains
  • Flew off – took to flight quickly

A Trip to the Moon Questions & Answers

Question 1: Why was Tom too excited to sleep that night?

Answer: Tom was too excited to sleep that night because he had received wonderful gifts from his friends and relatives on his birthday.

Question 2: Which gift did Tom find the most attractive and interesting?

Answer: Tom found the toy train attractive and interesting.

Question 3: Who gave him his favourite gift?

Answer: His grandfather gave him his favourite gift.

Question 4: Who were the strange creatures in Tom’s room?

Answer: The strange creatures in Tom’s room were Moonbies.

Question 5: How did they go to the moon?

Answer: They went to the Moon in Tom’s toy train.

Question 6: What did Tom see when the train soared higher in the sky?

Answer: Tom saw the houses and the trees getting smaller when the train soared higher in the sky.

Question 7: What happened when Tom’s train flew to the moon?

Answer: The moon people came out to catch a glimpse of the strange object when Tom’s train flew to the moon.

A Trip to the Moon Questions & Answers

Question 8: Who pointed out the various places on the moon to Tom?

Answer: The Moonbies pointed out the various places on the moon to Tom.

Question 9: What did Tom see on the moon?

Answer: Tom saw the mountains, the valleys and the craters on the moon.

Question 10: What did Tom realize after seeing the moon?

Answer: Tom realized that the earth is more beautiful with trees, animals and the blue seas after seeing the moon.

Question 11: What did Tom see in the sky?

Answer: Tom saw a beautiful blue coloured light shining in the sky.

Question 12: How did the earth appear from the moon? What was the reason for this?

Answer: The earth looked like a beautiful blue sphere shining in the sky. There were green and brown areas which were the forests and mountains. The earth appeared blue because the large portion of the earth was covered with water.

Question 13: What do you think was the most important thing that Tom learnt on his trip to the moon?

Answer: The most important thing that Tom learnt on his trip to the moon was the importance of preserving and protecting Mother Earth. In order to preserve the beauty of the earth from pollution, it was important to stop cutting the trees.

Question 14: What did Tom promise himself?

Answer: Tom vowed to do whatever he could to preserve the beauty of Mother Earth.

A Trip to the Moon Questions & Answers

Question 15: Why is the Earth losing its colour?

Answer: The Earth losing its colour because of pollution and cutting of trees.

Question 16: Choose the correct option.

(a) The ……………. appealed the most to Tom.

i. toy train
ii. toy aeroplane
iii. car

(b) ……………………….pointed out the various places on the moon to Tom.

i. Tom’s father
ii. The Moonbies
iii. Tom’s grandfather

Question 17: Fill in the blanks:

(a) Tom saw two strange creatures in his room.
(b) The creatures were Moonbies.
(c) Tom had received wonderful gifts from his friends and relatives.
(d) The Moonbies came to fulfill Tom’s wish because it was his birthday.
(e) Tom liked the gift of a toy train given by his grandfather very much.

Question 18: Complete the following sentences:

(a) Tom suddenly opened his eyes when he felt somebody calling out to him.
(b) Tom received many gifts on his birthday so he was too excited to sleep that night.
(c) The Moonbies wanted to take Tom to the Moon because they wanted to fulfill his birthday wish.
(d) Tom and the Moonbies played together with other Moon children when the train stopped at a small crater.
(e) Tom saw the houses and the trees getting smaller because the train soared higher in the sky.

So, these were A Trip to the Moon Questions & Answers.