A Young Battler Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Young Battler Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Night We Won The Buick, Adventure of Tom Sawyer and When Wishes Come True so, you can check these posts as well.

A Young Battler Questions & Answers

Word Galaxy

  • Looked over – examine
  • Spectacles – a pair of lenses set in an eye frame
  • Hovered – floated in air in one place
  • Fiercely – not gently
  • Peril – serious danger
  • Whirled – spinned around
  • Disturbed – broke the quiet or calm
  • Desperate – very bad, almost hopeless
  • Cross – angry
  • Scrambled – climbed
  • Ruination – destruction
  • Managed – succeeded in achieving
  • Obliged – helped by doing a favour

Question 1: Answer in one word:

(a) What had Tom been eating?

Answer: Jam

(b) What did Aunt Polly find under the bed?

Answer: A cat

(c) Where was Tom hiding?

Answer: In the cupboard.

(d) What did Tom plan to play that afternoon?

Answer: Hookey

(e) How long was the fence?

Answer: Thirty yards

Question 2: Tom did not answer when his aunt called out to him. Where was he? What was he doing?

Answer: Tom was near the cupboard when his aunt called out to him. He was eating jam by stealing it.

Question 3: “Look behind you, Auntie”, shouted Tom. Why did Tom say so?

Answer: There was nothing behind Aunt Polly. Actually, Aunt Polly was about to strike Tom with the stick. So, to divert Polly’s attention and get time to run away he said so.

Question 4: Why was it necessary to punish Tom? How did Aunt Polly punish him?

Answer: It was necessary to punish Tom because Tom was naughty and if Aunt Polly didn’t do that then, Tom might spoil his future.
To punish him, Aunt Polly made him whitewash the fence on Saturday which was a holiday and Tom was not interested to do that task.

Question 5: How did Aunt Polly find out that Tom had been out swimming?

Answer: Aunt Polly suspected that Tom skipped school to go swimming. However, she could not come up with clear proof to confirm her suspicions. She reached out her hand to feel his shirt and discovered that it was dry. Tom told Aunt Polly that he merely wet his hair with water. Aunt Polly gave up her line of questioning. However, Sid alerted her to the thread on Tom’s collar. Instead of the original white thread she used to sew on Tom’s collar, the thread was now black. It meant that Tom took off his collar before he went for a swim. After the swim, he sewed the collar back on, except that he used black thread, instead of white. At this, Tom quickly makes a getaway. Sid’s revelation had upset Tom, and he decided to punish him.

A Young Battler Questions & Answers

Question 6: What work did aunt Polly ask Tom to do?

Answer: Tom was duly punished for his misbehaviour and ordered to whitewash the fence. He appeared with a bucket of whitewash and a long-handled brush. He looked at the fence, and all gladness left him. He was worried that his friends would make fun of him if they would see him working on a Saturday morning.

Question 7: What things did Tom collect by the end of the day?

Answer: Tom managed to wiggle out of the punishment by conning the local boys into paying him in kind for the rare chance of whitewashing the fence. Soon Ben, his friend, wanted to try his hand on the fence and offered Tom his apple in exchange. As Ben was painting, other friends came by and tried their hands at this new game to have fun. Tom had collected a kite, a dead rat, twelve marbles, parts of a Jew’s-harp, a piece of blue bottle-glass to look through, a fragment of chalk, a tin soldier, a couple of tadpoles, six firecrackers, a kitten with only one eye, a brass door-knob, a dog collar, the handle of a knife, four pieces of orange peel, and an old worn window sash.

Question 8: Tom is everyone’s idea of an American dream childhood. What does the beginning of the story reveal about little Tom?

Answer: The novel opens with Tom Sawyer who is quite a normal kid, but like any other child he is always in some trouble. He hates school and always wants to play. Born to be a leader of his pack, he is a clever negotiator and always manages to get his way. Tom is an orphan and lives with his half-brother Sid, his cousin Mary, and his stern Aunt Polly, in Missouri. Tom is the son of Aunt Polly’s dead sister.

Question 9: How was Sid different from Tom?

Answer: Sid was a great foil for Tom in the book. Unlike Tom, Sid was quiet and mindful of his manners. He had no adventurous, trouble-some ways. In short, Sid was the total opposite of the mischievous and rambunctious Tom. In the story, Sid exposed Tom for going swimming, and Tom promised to get his revenge. Aunt Polly preferred Sid to Tom. Tom got punished for his misconduct. He was asked to paint the fence. Clever Tom managed to trick other boys into doing his work by portraying whitewashing as an enviable task, fit only for the best boys. In other words, Tom portrayed whitewashing the fence as an exclusive activity. Tom’s wily ways present a total contrast between him and Sid. On the way out, Tom throws a hail of mud clods at Sid, who is caught off guard. To Tom, this is a satisfactory way of paying Sid back for calling attention to his black thread and getting him into trouble. Sid’s good behaviour may put him on good terms with adults, but his smug attitude often puts him at odds with Tom. Both Tom and Sid are total opposites. The former is mischievous and thrill-seeking, while the latter is virtuous to a fault.

So, these were A Young Battler Questions & Answers.