Body Movements Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Body Movements Questions & Answers.

In my previous post, I have shared the Objective Type Questions & Answers of Body Movements so, you can check this post as well.

Body Movements Questions & Answers

Question 1: Name the parts of the human skeleton. 

Answer: The main parts of the human skeleton, namely, the skull, the spine or the backbone, the rib cage, the limbs, the shoulder bones and the pelvic bones.

Question 2: Explain the importance of a swim bladder in a fish. 

Answer: Most fish have a special structure called swim bladder that can be filled with air or emptied to help them move up and down in water.

Question 3: What is bone marrow? State its function.

Answer:

The soft and spongy mass inside the bones is called bone marrow.
Function: The bone marrow produces blood cells.

Question 4: An earthworm is said to have a liquid skeleton. Give reasons.

Answer: The body of an earthworm does not have any bones. It is filled with a liquid which helps to maintain its shape. Hence, an earthworm is said to have a liquid skeleton.

Question 5: What are setae? How do they help the earthworm?

Answer: Setae are tiny, hair-like bristles on the underside of an earthworm’s body. They help an earthworm to get a grip of the surface.

Question 6: Where are biceps and triceps muscles located-upper arm or lower arm? Which muscle contracts and which expands when a weight lifter lifts weight?

Answer: Biceps and triceps muscles are located in the upper arm. When a weight lifter lifts weight, his biceps contracts and triceps expand.

Question 7: Name the different features of the body of a bird that help in flying. 

Answer: The following features help the birds to fly; 

1. The bodies of birds are streamlined, which reduces the resistance of air while flying. 
2. Birds have light and hollow bones. 
3. The forelimbs in birds are modified into wings. 
4. The wings are covered with feathers which help in flying. 
5. Birds have strong shoulder bones and chest muscles to support the movement of wings during flight. 

Body Movements Questions & Answers

Question 8: Explain the role of muscles in movement of bones. 

Answer: In order to move a bone, we need the help of muscles. A muscle is made up of fibres which can shorten or lengthen. The shortening of muscle fibres is known as contraction and the lengthening of muscle fibres is known as relaxation. One end of a muscle is attached to a movable bone and another is attached to a fixed bone. When a muscle contracts, the movable bone is pulled with the muscle. Muscles always work in pairs.

Question 9: Differentiate between a vertebrate and an invertebrate.

Answer: Animals having a backbone are known as vertebrates. A few examples of vertebrate animals are fish, snakes, birds and humans.
Animals without a backbone are known as invertebrates. A few examples of invertebrate animals are earthworms, snails and insects such as a cockroach.

Question 10: Define the following:

(a) Backbone

Answer: Long bony structure that runs down the centre of your back, from the base of the skull to the lower back is known as the backbone.

(b) Movement and locomotion

Answer: The act of moving from one place to another is known as locomotion. Animals also perform many movements without shifting from one place such as shutting eyelids, chewing, sitting up and lying down.

(c) Gliding Joint

Answer: A type of joint where flat bones glide over each other to permit movements is known as a gliding joint. The joints between the bones of the ankle are also gliding joints.

(d) Fixed Joint 

Answer: Joints hold your bones together and allow your rigid skeleton to move. Fixed joints. Some of your joints, like those in your skull, are fixed and don’t allow any movement.

(e) Floating ribs

Answer: The two bottom pairs of ribs that are not joined to the breastbone or sternum are called floating ribs.

(f) Upstroke

Answer: The bird then lifts the wings upwards in preparation for another downstroke and continues. This is termed ‘upstroke’.

(g) Downstroke

Answer: While flying, a bird first moves its wings down and forward. This lifts the body of the bird in the air. This movement is termed ‘downstroke’.

Question 11: What are the different types of joints present in the human body? 

Answer: Types of Joints:
i. Immovable or fixed joints – Example: joints between skull bones
ii. Slightly movable joints – Example: joints between vertebrae
iii. Freely movable joints
Hinge joints Example: knee joint, elbow joint
Ball and socket joints Example: shoulder joint, hip joint
Pivot joints Example: joint between the skull and the spine
Gliding joints Example: joints between the wrist bones

Body Movements Questions & Answers

Question 12: How does a snail move? 

Answer:

  • The foot produces wave-like movements which propels the body of the snail forwards. 
  • The foot secretes a slimy substance called mucous. 
  • The snail moves on this layer of mucous, thus avoiding friction. 
  • The snail leaves a trail of mucous behind as it moves. 
  • With its muscular foot and mucus, the snail can easily glide over smooth or rough surfaces on which it can move vertically and even upside-down. 
  • A snail can even move over a sharp razor blade without getting cut, thanks to the protective and slimy mucous.

Question 13: What is X-ray imaging? What are the uses of an X-ray image?

Answer: X-rays are radiations which can pass through the skin and soft tissues. However, X-rays cannot penetrate the bones. Hence, we can see the bones clearly in an X-ray image. 
X-ray images can be used to study bones and find out if a bone is fractured or not.

Question 14: Give reasons:

(a) Snakes can move very fast.

Answer: While moving, the body of a snake curves into many loops and each loop presses against the ground to give a forward push to the body. Making several such loops helps the snake to move very fast.

(b) A snail does not get cut if it moves over a sharp razor blade.

Answer: Snail does not get cut if it moves over a sharp razor blade due to its muscular foot and, because of the protective and slimy mucous which reduces friction.

Question 15: Richa was hospitalized after falling down while playing in the school. She was immediately rushed to the doctor. She was not able to walk properly due to severe pain in her right leg. Doctor suggested to get an X-ray test done.

(a) Why doctor advised to take an X-ray image?

Answer: X-rays are radiations which can pass through skin and soft tissues but cannot pass through bones. Hence, bones can be clearly seen in X-ray image. If any bone may have broken, the doctor would immediately start with the treatment.

(b) Who discovered X-rays?

Answer: X-rays were discovered by German physicist Wilhelm Conrad Roentgen.

Question 16: State one function of each of the following:

(a) Foot in snail

Answer:

  • The foot produces wave-like movements which propel the body of the snail forward.
  • Produces mucous.

(b) Fins in fish

Answer: Fish have pairs of fins which helps in:

  • Maintaining balance.
  • Changing directions.

Question 17: What is downstroke? Which two organs are protected by rib cage?

Answer: While flying, a bird first moves its wings down and forward. This lifts the body of the bird in the air. This movement is termed ‘downstroke’. The heart and the lungs are protected by the rib cage.

Question 18: The snail leaves a trail of sticky substances behind as it moves. Why?

Answer: The foot of a snail secretes a slimy substance called mucous. The snail moves on this layer of mucous, thus avoiding friction with the surface. Hence, we find a trail of mucous behind as the snail moves further.

So, these were Body Movements Questions & Answers.