Cooking The Khichdi Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Cooking The Khichdi Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of If I Were A King, Moon So Round and Yellow and Catch That Cat so, you can check these posts as well.

Cooking The Khichdi Questions & Answers

Word Galaxy

  • Khichdi – a dish made from rice
  • Puzzle – a problem difficult to solve
  • Curious – eager to know
  • Stunned – shocked
  • Merely – a few
  • Jealous – angry or unhappy
  • Reward – payment or recompense

Question 1: Find the words from the lesson that match with the following words.

Answer:

(a) Companion of king at court – courtier
(b) Confused – puzzled
(c) Dress – attire
(d) Suffer from lack of food – starving
(e) Highest degree – temperature
(f) For a small amount – few coins

Question 2: What was happening in the court of King Akbar?

Answer: King Akbar and his courtiers were discussing important issues at the court.

Question 3: What did Akbar ask Birbal?

Answer: Akbar asked Birbal whether a man would do anything for a few coins.

Question 4: What answer did Birbal give?

Answer: Birbal immediately replied that a man would even risk his life for a few coins.

Question 5: Whom did Birbal bring to the court?

Answer: Birbal brought a poor brahmin to the court.

Question 6: Why did the brahmin agree to stand in the pond with freezing cold water?

Answer: The brahmin agreed to stand in the pond with freezing cold water because he was badly in need of money.

Question 7: Why did Akbar refuse to reward the brahmin?

Answer: Akbar thought that the Brahmin got the warmth from the far away light and felt cheated. So, he refused to reward the brahmin.

Question 8: How did Akbar realise his mistake?

Answer: When Akbar saw Birbal cooking khichdi in a pot hung two metres away from the fire, he realised his mistake.

Question 9: Read and answer the questions:

(a) Yes, your Majesty! A man can do anything for money. Who is ‘your majesty’ here? Who said these words?

Answer: Akbar is ‘your majesty’. Birbal said these words to Akbar.

(b) “Those lights were very far from me.” Who said these words and to whom?

Answer: The brahmin said these words to King Akbar.

(c) “How will the khichdi get cooked with the fire so far away?” Who said these words and to whom?

Answer: King Akbar asked this question to Birbal.

So, these were Cooking The Khichdi Questions & Answers.