Dust of Snow Important Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Dust of Snow Important Questions & Answers.

In my previous posts, I have also shared the Dust of Snow MCQ and Amanda Important Questions and Answers so, you can check these posts as well.

Dust of Snow Important Questions & Answers

Question 1: What do you understand by ‘dust of snow’?

Answer: ‘Dust of Snow’ means the small particles of soft, unsolidified snow.

Question 2: What does ‘snow’ represent?

Answer: Although snow generally represents difficulties and but, in this poem, it represents nature. It is with snow falling on the narrator that he comes in contact with nature.

Question 3: What state of mind did the poet have in the beginning of the poem?

Answer: In the beginning of the poem, the poet was in very low mood. As his mind was filled with depressing, negative thoughts so, he had spoilt a good part of the day brooding pensively.

Question 4: What are ‘crow’ and ‘hemlock tree’ usually symbolic of?

Answer: ‘Crow’ and ‘hemlock tree’ are usually symbolic of the unpleasant aspects of nature. ‘Crow’ is considered to be inauspicious, and ‘hemlock’ is a poisonous tree symbolizing death.

Question 5: Explain: ‘And saved some part/Of a day…’?

Answer: The poet had a very dull day clouded with cheerlessness. But before the end of the day, a fall of dust of snow over him set in a joyous mood. It was like a blessing from heaven and the rest of the day was saved from being ruined.

Question 6: What brought about a change in the poet’s mood?

Answer: The particles of snow from a hemlock tree were displaced by a crow and fell on the poet as he was passing by. This direct contact with nature pacified his troubled mind and changed his mood. This very insignificant incident brought about a change in his mood.

Question 7: How did the crow shake down the dust of snow?

Answer: The crow shook down the dust of snow from the branch of the hemlock tree on which it was perched. As it made some movement or flew out of the tree, the snow got displaced and its fine particles flew all over like small grains of dust.

Question 8: What is the significance of ‘dust of snow’?

Answer: ‘Dust of snow’ signifies the joys that nature bestows upon us. with all its simplicity and snow-like coldness, nature can bring us a blissful state of mind.

Question 9: Why do you think the poet had rued the day?

Answer: One rues when rather than counting one’s blessings, one views life negatively, and focuses all attention on the troubles and difficulties. The poet too must have rued brooding over some such incidents of life or some sorrowful incident might have left a deep impact on his mind to make him rue the day.

Question 10: Why do you think the poet has introduced an unglamorous tree like hemlock and a lack lustre bird like crow in the poem?

Answer: The poet has introduced the two not-so-attractive objects of nature to impress upon us the glory of nature even in the most humble and unglamorous aspects. Nature gives pleasure in all its aspects though we sometimes fail to realize it.

Question 11: Give two examples of alliteration from the poem.

Answer: Two examples of alliteration are:

  • Has given my heart.
  • And saved some part.

So, these were Dust of Snow Important Questions & Answers.