If Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share If Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of A Helpless Situation, The Six Napoleons and Gorillas in The Mist so, you can check these posts as well.

If Questions & Answers

Question 1: Who is the speaker in the poem and who is the audience?

Answer: The speaker is the father (poet) and his son is the audience.

Question 2: What is the central theme of the poem? 

Answer: The poem “If” is a didactic poem. It teaches a lesson about life. The central idea of the poem is advice given by a father to his son about life and how he should behave in order to become a good, perfect human being. 

Question 3: Does the speaker think that it is important to allow people to doubt you? Why does he say this?

Answer: Yes, he does thinks that it is important to allow people to doubt you, as it teaches you to trust yourself and also teaches you to question whether, others are justified in doubting you.

Question 4: What does the poet say about patience? 

Answer: Patience is an essential part of growing up. It is an important life skill. Successful people exercise patience. Good things really do come to those who wait. People should not be tired by waiting.

Question 5: What are the qualities of a man according to the poet?

Answer: A man is somebody who is sincere, humble, self-possessed, trusts in himself, does not hate, knows how to deal with life’s ups and downs, knows how to stand up again after a failure and how to show loyalty and self-sacrifice.

Question 6: If you can dream – and not make dreams your master. What do you think is meant by this?

Answer: The poet here means that it is important to have dreams, at the same time it is also important to ensure that those do not take over or rule your life. One should still be able to live a peaceful life, even if those dreams do not come true.

Question 7: What is the poet’s approach to dreams and longings? 

Answer: It is good to dream but we should not let dreams become our master. Thinking is also good but thoughts are not our aim. Dreams and longings should not be allowed to take an upper hand in your life and destroy your peace of mind. 

Question 8: What, according to the poem, are the two impostors in life? 

Answer: According to the poem the two impostors of life are Triumph and Disaster. 

Question 9: How does the poet want his son to treat ‘Triumph’ and ‘Disaster’?

Answer: The poet wants his son to treat ‘Triumph’ and ‘Disaster’ equally and in the same manner. Triumphs and disasters are part of life. Don’t be overjoyed at the successes and don’t be dejected at the failures. The poet insists that a “man” should accept the loss with dignity.

Question 10: ‘Never breathe a word about your loss.’ What impression do you get about the poet when you read this? 

Answer: We must not say a word about our losses and try again. To go on talking about one’s loss is a lack in character.

Question 11: According to the poet, how should you react when you fail to meet your goals?

Answer: According to the poet, when a person fails to meet his/her goals, he/she should react in the same as that to a triumph. One must also get into rebuilding of what all was broken with all the options available.

Question 12: What does the poet want his son to do by saying,

If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you

Answer: The poet wants his son to be calm, quiet and not to bother when the people around him loose their cool and start blaming him for creating an unwanted situation.

So, these were If Questions & Answers.