Raja Ravi Varma Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Raja Ravi Varma Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Zlata’s Diary, Waiting For The Battle and Earth Song so, you can check these posts as well.

Raja Ravi Varma Questions & Answers

Question 1: Did Ravi Varma obtain any formal training in painting? How did he learn the art then?

Answer: No, Ravi Varma did not obtain any formal training in painting. He was a totally self-taught and self-made artist who spent hours contemplating nature and drawing on walls and sketching. He was later discovered by his uncle, an artist himself, who was thrilled with his talent. Ravi Varma was completely driven by his own will and talent. He kept working on art pieces to master the art. Even though he approached the court painter of Travancore Naidu for training, he was denied. Instead, he learnt informally from Naidu’s pupil and other artists over time.

Question 2: As a child who and what did he observe that went into shaping him as an artist?

Answer: As a child, Ravi Varma spent days watching the effects of light and shadow in nature. He spent hours drawing on walls and sketching away. He also watched his uncle Raja Varma at work.

Question 3: What did his uncle predict Raja Ravi Varma’s success as an artist?

Answer: Ravi Varma had once dared to complete the figure of a bird in his uncle Raja Varma’s painting, when his uncle was absent. On seeing this, his uncle was extremely impressed and predicted Ravi Varma’s future greatness.

Question 4: What are the factors which contributed to Raja Ravi Varma’s growth as an artist?

Answer: The factors which contributed to Raja Ravi Varma’s growth as an artist were his depiction of inner aspects in his paintings, which led him to be classified as one of the first natural painters. His dedication to artwork, despite any formal training and informal instructions from other artists, helped him grow his work. Ravi Varma’s growth was also spurred by his excellence in portraiture, which was one of the most competitive genres of the period. He was an artist and an entrepreneur. His partnership with his brother on commissioned paintings also helped them expand their art portfolio and take on new assignments.

Question 5: According to the legend, what gave Raja Ravi Varma the inspiration to the paint the effect of lighting?

Answer: According to the legend, when Raja Ravi Varma was once required to paint the effect of lightning, a real flash of lightning, a real flash of lightning lit up the sky, providing him the inspiration.

Raja Ravi Varma Questions & Answers

Question 6: Find the following in the chapter:

(a) A word in paragraph 3 which means the same as looked like.

Answer: resembled

(b) A word in paragraph 6 which could be used for something that makes you want to do a thing better or quickly.

Answer: mastered

(c) A word in paragraph 8 which means work or way of life that you consider suitable for you.

Answer: vocation

Question 7: Complete the sentences:

(a) Some of his depictions of Hindu deities are popular even today.
This sentence shows that_______of Ravi Varma still lives.

Answer: style

(b) Details like pearls necklaces, satin and silk fabric, gold brocade borders, lapdogs
This description affirms the fact that Ravi Varma

Answer: paid great attention to finger aspects in his paintings to make them life-like

(c) For him it was a triumph of will and inherent talent that did not depend on traditional training.
This sentence shows that Ravi Varma was

Answer: a born artist who observed the nuances of the skill from other’s work

(d) The European Art in the Maharaja’s palace was eagerly examined by young Varma.
He eagerly examined the European Art in the Maharaja’s palace because he

Answer: wished to learn how they had brought about a certain effect.

Question 8: Raja Ravi Varma and his brother Raja worked together in collaboration but they differed from each other in certain ways. Discuss.

Answer: While Raja Ravi Varma and his brother Raja worked together but they differed from each other in many ways. This is what made their partnership so successful as they were able to complement one another. For instance, while Ravi Varma excelled in portraiture, his brother was a landscape artist. Therefore, Ravi could take charge of complex figures while Raja was sociable and cheerful while Raja was reserved. Together, they built a successful partnership.

Question 9: In about 150 words, write a profile of Raja Ravi Varma, the ‘self-made’ artist.

Answer: Raja Ravi Varma, the self-made artist, belonged to an aristocrat family of Travancore in Kerala. Although his family believed painting to be below their status, Varma followed his own calling from the start. He did not receive any formal training in painting, but that did not stop from observing the play of light and shadow in nature or from watching his own uncle, a famous artist at work, to learn what he could. Varma also constantly worked on different pieces of art to try and master his skills. He drew on walls and sketched constantly. Over the years, he learnt a lot from interactions with other artists of the time. He became famous as one of the earliest naturalist painters of India and also excelled at drawing portraits. He worked with is brother on different commissioned paintings, travelling to different princely states. However, the travels took a huge toll on his health and he passed away in 1906.

So, these were Raja Ravi Varma Questions & Answers.