Owls In The Family Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Owls In The Family Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Abou Ben Adhem, Daffodils and The Village Blacksmith so, you can check these posts as well.

Owls In The Family Questions & Answers

Question 1: Where did Grandfather find the little spotted owlet? What happened when he picked it up?

Answer: The grandfather found the spotted owlet on the ground by the steps of the verandah. When he picked it up, it hissed and clacked its bill.

Question 2: Describe the appearance and habits of the spotted owlets.

Answer: The spotted owlets are small in size like mynahs and they have soft looks. They are often found nesting in tamarind and mango trees. They are not normally afraid and are not strictly night birds but they prefer to stay at home during the day. They are sometimes attacked by other bigger wild birds.

Question 3: What happened when the narrator and his grandfather went to release them?

Answer: When the narrator and his grandfather went to release the owlets in the garden, the mother owl gave the narrator a blow on the head. She attacked the grandfather too but he was agile and was able to duck out of its way.

Question 4: What did the outlet snap at? How did grandfather and the narrator avoid displeasing them?

Answer: The owlets snapped at anybody in trousers. The grandfather wore a petticoat while feeding them and the narrator used an apron to avoid displeasing them.

Question 5: What did the owlets do at night?

Answer: At night, the owlets caught beetles in the kitchen quarters of the house. They moved freely all around the house.

Question 6: Describe any two of the unique habits of the owlets in the narrator’s house.

Answer: The owlets loved to eat spaghetti prepared by the narrator’s grandmother. They were so fond of the grandmother that they loved anyone in a petticoat. These were the two unique habits of the owlets in the narrator house.

Question 7: Read and answer the questions:

“Obviously she placed no reliance on me as a foster parent.”

(a) Who is being referred to in this line? Who is the foster parent?

Answer: The mother owl is being referred to in this line. The narrator is the foster parent here.

(b) What made the narrator say this?

Answer: The mother owl came in the middle of the night and left a dead mouse with its tail plucked through a mosquito net. So, the author says that maybe the mother did not trust him as a foster parent.

Question 8: Read and answer the questions:

“Now there’s an unselfish mother for you!”

(a) Who said this and to whom?

Answer: The grandfather said this to the narrator.

(b) What made him say so?

Answer: The narrator’s family thought that the mother owl would take her family way from their household by the next morning. However, they found the owlets standing on the wall just outside the door and the mother owl was sitting on the birdbath ten yards away. She brought the owlets to the narrator’s house so that they could a better home. She made this choice which meant that she could not live with the owlet and this made the grandfather say so.

Question 9: Read and answer the questions:

She would run shrieking from the room everyone one of the birds sidled up to her in a friendly manner.

(a) Who is being talked about in this line?

Answer: ‘Aunt Mabel’ is being talked about in this line.

(b) Why do you think the birds behaved this way?

Answer: The birds behaved that way because they were familiar with grandmother who wore a petticoat while feeding them with spaghetti frequently. So, they love anybody who dressed in a petticoat.

So, these were Owls In The Family Questions & Answers.