Early Humans Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Early Humans Questions & Answers.

In my previous post, I have shared the Objective Type Questions & Answers of Early Humans so, make sure to check that post as well. I have also shared the questions and answers of Reconstructing History, Indus Valley Civilization and Traces of Modern Indian History so, you can check these posts.

Early Humans Questions & Answers

Question 1: Where did the Neolithic humans live?

Answer: Neolithic humans lived in houses made up of sun dried and burnt brick houses.

Question 2: Where has the oldest fossil been recovered in India?

Answer: In India, the oldest fossil has been recovered from the rocks in the Narmada Valley which is around 7,00,000 years old.

Question 3: List the crops grown during the Chalcolithic Age.

Answer: Crops such as wheat, rice, bajra, jowar, millets, ragi, green pea, lentil, green gram and black gram were grown during Chalcolithic Age.

Question 4: Write about the clothing of the Mesolithic humans?

Answer: Mesolithic humans wore barks of trees, leaves and animal skin to protect themselves from heat, cold and rain.

Question 5: How do the anthropologists help in the study about early humans?

Answer: Generally, the remains are buried naturally and preserved for many years. They are either discovered on the surface or by digging in the ground. Size and shape of a bone and markings left by muscles help the anthropologists in knowing how the early people moved and held tools. They also determine the physical structure, the size of the early humans’ brains and how it changed over time by studying fossilized bones.

Question 6: Explain the migration of early humans.

Answer: The fossilized remains of early people who lived between 6 million and 2 million years ago are entirely found in Africa. They first wandered out of Africa into Asia possibly sometime between 2 million and 1.8 million years ago. They came to Europe between 1.5 million and 1 million years ago. Subsequently species of modern humans lived in different parts of the world much later. For example, they first entered Australia possibly within the past 60,000 years and America within the past 30,000 years or so.

Early Humans Questions & Answers

Question 7: What are the various dating techniques used by archaeologists?

Answer: The layers that contain fossils and archaeological clues can be dated by various techniques. The important ones are Radio-Carbon dating, Thermo Luminescence dating, Potassium-Argon dating and Electron Spin Resonance dating.

  • The Radio-Carbon dating technique is used for dating those remains which are associated with all living things.
  • The Thermo Luminescence dating technique is used for materials such as pottery and terracotta that have been baked.
  • The Potassium-Argon dating technique is used for volcanic rocks.
  • The Electron Spin Resonance dating technique is employed for dating bones and shells.

Question 8: State the special features of the Neolithic Age.

Answer:

  • Wheel was invented during this period, which marked a major milestone in the evolutionary history of humankind.
  • The wheel was used to make pottery, transportation of heavy objects as well as humans.
  • Clay pots were made and even decorated with floral or geometrical designs. These pots were used to store grains, water and for cooking food.

Question 9: Burzahom is a well-known Neolithic site in India. Justify the statement.

Answer: Burzahom is located 16 km northeast of Srinagar, Kashmir and situated about 1800 m above sea-level. Archaeologists have also found traces of pit-houses that sheltered people in cold weather. These were dug into the soil below ground level with steps leading into them. Cooking hearths were found both inside and outside the houses. It suggests that people used to cook food either indoors or outdoors depending on the weather. Other finds include different types of earthen pots. These were used for cooking food and storing things. At times, these were decorated. Besides, people used variety of materials such as cotton to weave cloth.

Question 10: Distinguish between the stone tools of Palaeolithic Age and Mesolithic Age.

Answer:

Palaeolithic Age

Palaeolithic human used crude and unpolished stone tools. Large stones were shaped into hammers and axe head. Tools were used for Cutting trees, killing and skinning animals, chopping and digging up roots.

Mesolithic Age

Mesolithic human used advanced flint tools known as microliths. The tools were sharper, smaller and more effective than those used in Palaeolithic Age. Animal bones and horns were used to make tools.

Question 11: Why was Chalcolithic age referred to as ‘proto-historic’?

Answer: The Chalcolithic age was distinguished by the use of stone and copper tools. Hence the name, Chalcolithic, was given meaning the copper-stone age. It is often referred to as ‘proto-historic’ as it was different from the Stone Age which lacked the knowledge of metal and script.

So, these were Early Humans Questions & Answers.