Every Time I Climb A Tree Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Every Time I Climb A Tree Questions & Answers.

This poem is written by David McCord. In my previous posts, I have shared the questions and answers of The BFG, The Indomitable Sudha Murty and Dear Mr Examiner so, you can check these posts as well.

Every Time I Climb A Tree Questions & Answers

Word Galaxy

  • Scrape a leg – get hurt by rubbing against the rough tree
  • Skin a knee – the skin of the knee gets removed by rubbing against the rough tree
  • Dodge – move aside quickly to avoid something

Question 1: Choose the right option:

(a) Every time the boy climbs the tree, he scrapes his leg because

i. the tree bark is smooth.
ii. the tree bark is rough.
iii. there are ants on the tree.

(b) The boy dodges a tree because

i. bees are harmless.
ii. bees give him honey.
iii. bees can sting.

(c) When the boy says ‘it isn’t awfully good for pants’, it means

i. his pants are very good.
ii. his pants are awful.
iii. his pants tear.

(d) Why might the speaker feel “free” when climbing trees?

i. The speaker feels like an ant in a tree.
ii. Nothing stops the speaker from seeing many things.
iii. The speaker can see nests and birds.

(e) What is meant by “But still it’s pretty good for me”?

i. All the things the speaker sees are worth the scrapes and tears.
ii. The speaker scrapes his legs when he climbs trees.
iii. Every time the speaker climbs a tree, people ask where he has been.

(f) What is the main purpose in repeating the line, “Every time I climb a tree”?

i. to describe how the speaker climbs to the top.
ii. to show that the speaker climbs a lot of trees.
iii. to show that the trees are tall.

(g) What is shown by the statement “And then I skin / The other leg”?

i. It is fun to climb trees.
ii. A person can get hurt climbing trees.
iii. A person can see a long way from the top of a tree.

(h) Who most likely says, “Where have you been?”

i. the bees and the ants.
ii. the speaker’s teachers.
iii. people who do not understand about climbing trees.

Question 2: Read and answer the questions:

(a) What happens to the boy every time he climbs a tree?

Answer: Every time the boy climbs a tree, people ask him where he has been.

(b) Who do you think ‘they’ are in these lines?

Answer: ‘They’ could be the parents of the child.

Question 3: Why do you think the words ‘every time’ are repeated so often in the poem?

Answer: According to me, these words are repeated to tell that the poet loves to climb a tree.

Question 4: How does the boy feel every time he climbs a tree?

Answer: The boy feels good, happy and free every time he climbs a tree.

Question 5: Write a few pairs of rhyming words from the poem.

Answer: Tree-bee, best-nest, egg-leg and ants-pants.

Question 6: What does the speaker mean when he says “But still it’s pretty good for me”?

Answer: The speaker means that while climbing, he gets hurt, rips his pant, gets bitten by ants still, he feels it is worth all the trouble. He wants to be there on the top of the tree and watch the scenes around.

Question 7: The speaker mentions many things that are there on the tree. What are they?

Answer: These are ants, a bee and a nest with three eggs.

Question 8: What are the different things that the speaker sees after climbing the tree?

Answer: The speaker sees swallows, rooftops, TV, fields and farms from the top of the tree.

So, these were Every Time I Climb A Tree Questions & Answers.

error: Content is protected !!