In My Old Town Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share In My Old Town Questions & Answers.

This poem is written by Erin Hanson. In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Adventure With The Sheep and Waiting At The Window so, you can check these posts as well.

In My Old Town Questions & Answers

Question 1: Write down the points of contrast that you find between the girls and the boys.

Answer:

GirlsBoys
Dropped seedsCarved out their names
Never arguedLaughed at the girl

Question 2: Why would the boys carve their names in wet cement?

Answer: The boys would carve their names in wet cement to make a mark.

Question 3: Why does the poet hope that the boys were still carrying markers in their pockets?

Answer: The poet hopes that the boys were still carrying markers in their pockets because she would love to see their faces when she told them what she had seen in the streets.

Question 4: Read and answer the questions:
They’d laugh at her and tell her,
She would never make a mark.

(a) How were the boys hoping to make a mark?

Answer: The boys were hoping to make a mark by carving out their names in any patch of wet cement. They carried markers in their pockets.

(b) Why were the boys laughing at the girl?

Answer: The boys were laughing at the girl because they thought she would never make a mark by dropping seeds everywhere. The boys told her that she would only leave behind some falling leaves and bark.

(c) Where has the poet seen the girl and the boys?

Answer: The poet has seen the girl and the boys in her old town.

Question 5: What does the poet want the boys to do now?

Answer: The poet wants the boys to say sorry to the girl who dropped seeds everywhere she went.

Question 6: What does the poet say about people who change the world?

Answer: The poet says that the people who change the world are those we least expect. The people who are worth hearing don’t always have the loudest voice.

Question 7: Read and answer the questions:
Because I’d love to see their faces
If I told them what I’ve seen.

(a) Who does ‘their’ refer to?

Answer: ‘Their’ refers to the boys who once laughed at the girl.

(b) What has the poet now seen?

Answer: Now, the poet has seen that the streets where the children once played were drown beneath the sea of green. The names that the boys scratch on the sidewalks were not as eternal as they planned to be.

(c) What does she hope they should do now?

Answer: She hopes that they should say sorry to the girl for laughing at her and not knowing that those worth hearing don’t always have the loudest voice.

Question 8: Did the girl drop the seeds because she wanted to become popular and well known? Give reason for your answer.

Answer: No, the girl did not drop the seeds to become popular and well known. She did not carve her name on anything like the boys. Her act of dropping the seeds was strong enough to make a lasting impact on her surroundings.

Question 9: Why do you think the girl never argued or explained herself to the boys?

Answer: The girl never argued or explained herself to the boys because she knew that one day the dropped seeds would be eternal than their carved names. She proved that those worth hearing don’t always have the loudest voice.

Question 10: What lesson can we learn from the little girl?

Answer: The little girl gives us the lesson that a simple act can bring about a great and lasting impact on our surroundings. We must act selflessly like the girl.

So, these were In My Old Town Questions & Answers.