Ode To Autumn Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Ode To Autumn Questions & Answers.

This poem is written by John Keats. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Pride and Prejudice, The Eyes Have It and The Shoemaker so, you can check these posts as well.

Ode To Autumn Questions & Answers

Word Galaxy

  • Bosom-friend – a very close friend
  • O’erbrimmed – full
  • Thatch-eaves – thatch is a roof made of dried straw and eaves are the edges of a roof
  • Clammy – damp in an unpleasant way
  • Furrow – here, ploughing
  • Winnowing – here, capable of blowing away
  • Gleaner – a farm worker
  • River sallows – willow trees
  • Barred – here, blocked
  • Bourn – small stream
  • Wailful – sorrowful
  • Gnats – a small fly with two wings that bites
  • Garden-croft – a small place used as a kitchen garden

Question 1: Complete the sentences:

(a) The two close bosom-friends are Autumn and the maturing Sun.
(b) The season is conspiring with the Sun.
(c) Summer has ended.
(d) Bees think that warm days will never cease.
(e) The last oozing is that of juice from cider press.

Question 2: Who are depicted as friends in the first two lines?

Answer: The maturing sun and autumn are depicted as friends in the first two lines.

Question 3: What is the connection between the flowers and the bees?

Answer: Bees carry pollens from the flowers which help flowers to grow.

Question 4: Why is the season of mists called the ‘close bosom-friend’ of the sun?

Answer: The season of mists called the ‘close bosom-friend’ of the sun as it helps the sun in replenishing nature and ripening of the fruits and growth of vegetables.

Question 5: How do the season of mist and the sun conspire?

Answer: The season of mist and the sun conspire or make a plan to load trees with fruits, fill sweetness to their core and also load creepers and vines with vegetables.

Question 6: In what way has the summer helped the bees?

Answer: Bees think that summer will never cease. The summer has heled the bees to make the budding flowers bloom and produce honey in abundance.

Question 7: Explain the line:

“Barred clouds bloom the soft dying day,
And touch the stubble plains with rosy hue.”

Answer: The poet describes the scene of the earth at sunset. He says that the evening is approaching and there are barred clouds in the sky everywhere. The twilight colours of the sun touch the stubble plains in the bare cornfields.

Ode To Autumn Questions & Answers

Question 8: Why is the gleaner’s head said to be laden?

Answer: The gleaner’s head said to be laden with the leftover grains that he/she collected from the field. This is because this time the harvest/produce was enormously abundant and he/she has gathered as much as to laden his/her head.

Question 9: Why is the Autumn said to be very careless?

Answer: By the time autumn comes, the harvest is over and grains are securely stored inside the granaries. So, this season is said to be careless because there is no need to look after the crops from enemies and invaders any more. Moreover, during autumn season, the nature takes rest for sometime and therefore, it is said to be very careless.

Question 10: In the later lines, the speaker says that autumn is found sleeping on a half-reaped furrow. What has induced it to sleep?

Answer: The fragrance of poppy flowers has induced it to sleep. Poppies are those red flowers from which opium and other drugs are made.

Question 11: Why does the poet ask the Autumn not to think of the songs of Spring?

Answer: The poet has asked so because he believes that even the very dull Autumn has got its own music.

Question 12: What constitutes the music of autumn?

Answer: The ‘wailful choir’ of gnats, crickets, bleating lambs, whistling robins and twittering swallows constitute the music of Autumn.

Question 13: The theme of ‘Ode to Autumn’ is the fleeting quality of nature. Do you agree? Give reasons.

Answer: Yes, I do agree that the theme of the poem is the fleeting quality of nature. Fleeting means lasting for a very short time. The theme of the poem is ‘change’ which is natural and beautiful. The poet says that the time passes by but this change usually possesses something new and better than what came before. A particular season is indeed fleeting as it lasts for a very short span of time.

Question 14: How are autumn and summer related to spring?

Answer: Spring comes before the arrival od summer and autumn starts with the departure of summer. That is how both the seasons are related to spring.

Question 15: How does the poet personify autumn in the poem?

Answer: In the poem, the autumn season is personified as ‘bosom friend’ of the sun who are conspiring on how to yield a rich ripened harvest.
Autumn is personified as a goddess in the second stanza and as a gleaner and a cider presser. Also, there is a description of the ‘soft dying day’ in the last stanza which equates with death.

So, these were Ode To Autumn Questions & Answers.